nakupovanie nákup obchodReuters
StoryEditor

Nemci nevedia, čo s peniazmi. Opúšťajú tradičnú sporivosť a vo veľkom utrácajú

21.09.2016, 15:07
Autor:
ČTKČTK
Rast nemeckej ekonomiky sa dlho opieral o export, tento model sa však teraz mení.

Je pondelkové ráno, polovica septembra a letné prázdniny sú preč. Všetci by teda mali byť späť v práci. Obrie parkovisko predajca nábytku Hoffner na juhu Berlína je ale plné. "Je to ohromujúce. Vyzerá to, ako by sa všetci snažili zbaviť sa svojich peňazí," hovorí Gerd Schumacher, ktorý si s manželkou prišiel kúpiť novú pohovku.

Nemci sú dobre známi svojou sporivosťou, v poslednej dobe ale nezvyčajne veľa míňajú, čo je dôsledok rekordne vysokej zamestnanosti, rastu miezd, nízkej inflácie a takmer nulových úrokov.

"Spotrebitelia sú teraz v úplne ideálnej situácii," poznamenal analytik Stefan Schneider zo spoločnosti Deutsche Bank. Súkromné ​​výdavky po rokoch stagnácie rastú asi dvojpercentným tempom, čo Nemecko nezažilo od konca 90. rokov.

Veľká ekonomická zmena

Rast nemeckej ekonomiky sa dlho opieral o export, ktorý sa na hrubom domácom produkte Nemecka podieľa takmer 40 percentami. Prispela k tomu ochota nemeckých zamestnancov uspokojiť sa s pomalým rastom miezd, ktorá pomáhala udržiavať konkurencieschopnosť Nemecka na medzinárodných trhoch, ale zároveň podkopávala domáci dopyt, upozorňuje denník Financial Times.

Najnovší vývoj však signalizuje, že sa tento model mení. Spomalenie rastu rozvíjajúcich sa ekonomík obmedzilo dopyt po nemeckom exporte. To ale kompenzuje rast dopytu na domácom trhu, takže nemecká ekonomika sa stáva vyváženejšou. "Terajšie hospodárske oživenie ťahá spotreba," vysvetľuje hlavný ekonóm Commerzbank Jörg Krämer. "Ide o zásadnú zmenu rastového modelu Nemecka," dodal.

Zatiaľ ale nie je jasné, aké dôsledky bude mať tento vývoj na zvyšok Európy. Ekonómovia už niekoľko rokov upozorňujú, že Nemci by mohli podporiť ekonomiku celej eurozóny, keby menej šetrili a viac míňali. Miera úspor v Nemecku ale zostáva dosť vysoká - okolo desať percent. Rozpočet vlády, domácností aj podnikov sa drží v prebytku.

Skutočnosťou každopádne zostáva, že Nemci sa teraz cítia o niečo bohatší a podľa toho tiež míňajú. Ich reálny disponibilný príjem sa v minulom roku zvýšil o 2,4 percenta, čiastočne vďaka rastu zamestnanosti. Tento rok v júli malo zamestnanie 43,6 milióna Nemcov, najviac od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990, a miera nezamestnanosti predstavovala iba 6,1 percenta.

Koniec uťahovania opaskov

Nemecko v prvých desiatich rokoch po roku 2000 podniklo rozsiahle reformy trhu práce a sociálneho systému označované ako Agenda 2010. Týmto reformám je často priznávaný podiel na zlepšení ekonomického výkonu krajiny, súčasne však boli spojené s negatívnymi vplyvmi na životné úroveň obyvateľov. V čase svetovej finančnej krízy navyše odbory pristúpili na obmedzenie mzdových požiadaviek, aby odvrátili masové prepúšťanie.

Situácia sa však od tej doby zmenila a vlani sa mzdy v Nemecku zvýšili o 2,4 percenta. Takýto rast miezd je podľa analytika Schneidera v spojení s nízkou infláciou "snovým scenárom pre spotrebu".

Dôvera nemeckých spotrebiteľov sa podľa prieskumov spoločnosti GfK zlepšuje. "Ľudia cítia, že majú zaistenú prácu. Obavy z nezamestnanosti pominuli," uviedol analytik GfK Rolf Bürkl. "Ľudia tak majú dostatok sebavedomia na to, aby robili veľké nákupy a brali si úvery," dodal.

Predaj automobilov v Nemecku sa v auguste zvýšil o osem percent na 245 100. Počas prvého polroka banky v Nemecku poskytli spotrebiteľské úvery v objeme 27,7 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 13 percent.

Najväčší svetový predajca nábytku IKEA hlási za tohtoročný august rekordný nárast tržieb v Nemecku, hlavne vďaka nákupom veľkých položiek, napríklad kuchýň a kúpeľní. Tento mesiac IKEA plánuje v Nemecku otvoriť svoj 51. obchod, v budúcom roku plánuje v krajine otvoriť ďalšie tri predajne.

Ekonómka Ulrike Kastensová zo spoločnosti Sal. Oppenheim poukazuje na rastúcu tendenciu nemeckých spotrebiteľov nakupovať, ako ukazujú prieskumy GfK. "V tejto chvíli je to na veľmi vysokej úrovni," uviedla Kastensová. "Prostredie nízkych úrokových sadzieb ľudí povzbudzuje, aby nakupovali tovar dlhodobej spotreby - nábytok, práčky a tak ďalej," dodala.

Nízke úrokové sadzby sú nepriaznivé pre tých, ktorí sa namiesto nákupov snažia sporiť. "V týchto dňoch nemá príliš zmysel nechávať peniaze v banke," uviedol Schumacher.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi 05 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:32