burza akcieReuters
StoryEditor

Fatamorgána úspešných firiem (komentár)

29.09.2016, 00:00
Ceny amerických akcií majú v ostatných kvartáloch tendenciu čoraz viac sa odpútavať od fundamentov.

Rastú, aj keď je ekonomický rast len pozvoľný a príliš im neprekáža ani pokles ziskovosti firiem už piaty kvartál za sebou. Spôsobené je to okrem iného globálnou extrémne uvoľnenou menovou politikou a poľovačkou na výnosy, ktorá tlačí investorov do rizikovejších aktív pri nízkych dlhopisových výnosoch.

Okrem toho, takmer nulové úrokové sadzby, určené na podnietenie rastu a investícií v reálnej ekonomike, množstvo firiem jednoducho použilo na tzv. financializáciu - teda odkupy vlastných akcií a výplaty dividend, kedy spoločnosti na tieto účely použili pre daňové výhody emisiu dlhopisov. Na úkor ďalšieho rozvoja, ktorý by priniesol rast tržieb a ziskov a následne aj hodnoty v dlhodobom hľadisku.

V minulom roku dokonca vyplatili na dividendách a buybackoch až 106 percent čistého zisku a tento rok sa čaká ešte vyšší pomer. Len za dvanásť mesiacov končiacich marcom 2016 spoločnosti v indexe S&P500 vykúpili svoje akcie v rekordnom historickom objem 589,4 miliárd dolárov, prekonávajúc tak hodnotu z decembra 2007 v objeme 589,1 miliárd dolárov.

Na spätné odkupy akcií bolo firmami použitých dvakrát toľko peňazí ako na samotnú investičnú činnosť či výskum a vývoj. Súčasne dividendový výplatný pomer sa šplhá k 60 percentám, čo je vysoko nad pokrízovým rádovo 40- percentných podielom.

Výrazným spôsobom to prispieva k vzniku fatamorgány úspešných firiem na trhu, ktorých akcie následne pomerne umelo rastú. Ak je čím viac viac peňazí, ktoré majú firmy k dispozícii použitých na dividendy a výkupy akcií, tým menej ich ostane na investície, čo môže z dlhodobého hľadiska podkopať hodnoty firiem.

Investície sú beh na dlhé trate s neistým výsledkom, špeciálne v dnešných turbulentných časoch. Niet sa preto čomu diviť, keď manažmenty firiem, ktoré sú často ohodnocované na základe rastu cien akcií, vyberajú stávku na istotu rýchlych ziskov pri financovaní odkupov a dividend lacnými zdrojmi. Najmä keď priemerná doba ich funkčných období je tri roky.

Je však jasné, že dlhodobo nie je udržateľný aktuálny stav, keď firmy krátkozrako vracajú akcionárom viac peňazí, ako zarobia. Buď musia začať zarábať viac, čo môže byť vzhľadom na nižšie investície náročné, alebo začnú vyplácať investorom menej. A ak začnú investorom vyplácať menej, rast akciových trhov sa môže rýchlo prerušiť. Vysoké valuácie by totiž boli ťažšie tak opodstatnené ako teraz.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:59