StoryEditor

Apple na Slovensku platiť dane nemá (komentár)

V prípade 13-miliardovej „pokuty“ pre Apple sa miešajú jablká s hruškami.

Na internetoch a v niektorých médiách sa rozvírila debata o tom, že Apple by mal platiť dane v každej krajine EÚ, kde predáva svoje tovary a služby. To je však v rozpore s princípmi jednotného trhu EÚ. Podľa neho môže spoločnosť predávať svoje produkty a služby vo všetkých krajinách EÚ, pričom zisky zdaňuje vo svojej domovskej krajine (v prípade spoločností mimo EÚ v krajine, kde má pobočku).

To, že Európska komisia dala doplatiť Applu dane vôbec nebolo o tom, kde platí dane, ale o porušení pravidiel férovej hospodárskej súťaže. Írska vláda odobrila Applu daňovú schému, v rámci ktorej jej Apple, ktorý obsluhoval trh EÚ z Írska, platil minimálne dane z príjmu právnických osôb.

V roku 2014 to bolo niekde vo výške 0,005%. Či sú tieto pravidlá EÚ správne, alebo nie, nech si každý posúdi sám, každopádne tu prítomné sú. Napríklad aj v súčasnosti EK preveruje, či je štátna podpora pre automobilku Jaguar na Slovensku ešte v rámcoch „férovej hospodárskej súťaže“.

Keby to tak nebolo, tak napríklad ESET by musel platiť dane v každej krajine EÚ do ktorej by predával antivírusy a nie všetko zdaňovať na Slovensku. To isté platí aj pre ďalšie slovenské firmy, ktoré by si zrejme museli v takom prípade zriaďovať v každej krajine pobočku, čo by bolo administratívne náročné.

Práve podpora obchodu cez odbúranie administratívnych bariér a zníženie nákladov na cezhraničný predaj je hlavnou ideou spoločného trhu.

Samozrejme, nemôže pri každom pilieri spoločného trhu byť každý víťazom. Slováci môžu bez obmedzení chodiť pracovať do EÚ, môžu bez obmedzení prijímať nemecké investície a vyvážať automobily, na druhej strane zase nedostávajú dane od Applu a Googlu.

Tie dostávajú Íri (resp. po rozhodnutí EK ich spätne dostanú). Niektorých Írov zase nie úplne teší, že u nich pracujú tisícky Slovákov, ktorí zase časť zarobených peňazí nemíňajú v Írsku ale na Slovensku. Úplne spokojný teda nebude nikto, každopádne je to ekonomicky lepšia alternatíva ako protekcionizmus.

Čo je pre mňa na tejto celej „kauze Apple“ najúsmevnejšie, je to, že ku kritike Applu za to, že neplatí dane v každej krajine EÚ, sa pridávajú aj niektorí eurofili. To už je čistá schizofrénia, na jednej strane kritizujú Britániu, že sa jej nepáčil jeden zo štyroch pilierov jednotného trhu – voľný pohyb osôb (ostatne kvôli tomu hlasovali aj za vystúpenie z EÚ), voľný pohyb tovarov a služieb im však už úplne nevonia.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:43