StoryEditor

Musk zúfalo potrebuje peniaze. Tesly predáva aj s výraznými zľavami

04.10.2016, 00:00
Výsledky producenta elektromobilov prekonali očakávania. Firma však potrebuje viac peňazí.

Zľavy na automobily či výhodnejšie možnosti lízingu. Aj tieto obchodné ťahy pomohli americkej spoločnosti Tesla k rekordným predajom elektromobilov za posledný kvartál. Automobilka so sídlom v kalifornskom San Carlos predala viac ako 24 500 elektromobilov, čím prekonala nielen svoje očakávania, ale aj odhady tých najoptimistickejších analytikov.

Honba za kapitálom
Po neúspešných posledných kvartáloch tak má dôvod na radosť aj americký miliardár a šéf Tesly Elon Musk. Hviezdou predaja sa stal Model S, ktorého sa predalo 15 800 kusov. Za ním nasleduje Model X s 8 700 predanými vozidlami.


Výsledky Tesly kladne hodnotia aj analytici. „Čísla za posledný kvartál sú skutočne solídne a dávajú presvedčivý základ na naplnenie cieľov, ktoré si automobilka na druhý polrok zaumienila,“ tvrdí Jiří Šimara, analytik spoločnosti Cyrrus.

Najnovšie sa automobilka uchýlila aj k predajom vozidiel zo showroomov či kusov, ktoré slúžili na predvádzacie a zážitkové jazdy. To, že zvýšený predaj spoločnosť dosahuje aj poskytovaním zliav, sa však u analytikov už s takým pochopením nestretlo. „Podobný krok nie je z dlhodobého hľadiska správnou cestou. Tesla si musí uchovať imidž výrobcu, ktorý je schopný držať si svoju hodnotu, a to obzvlášť u prémiových modelov S a X,“ dodáva Šimara. Predaj vozidiel so zľavami je tak len krátkodobým spôsobom, ako nazhromaždiť kapitál na ďalší rozvoj firmy. Práve Musk je pritom autorom firemného pravidla, ktoré zakazuje udeľovanie zliav na elektromobily.

A práve kapitál je to, čo spoločnosť nevyhnutne potrebuje. Automobilka síce generuje každým rokom vyššie a vyššie tržby, z roka na rok je však v neustále hlbšej strate. Situáciu má zachrániť ľudový Model 3, ktorý by mal elektromobily priblížiť širokým masám. Jeho cena dosiahne približne 35-tisíc dolárov, za čo je v Spojených štátoch možné kúpiť napríklad Mercedes C250.

Model 3 si už objednali desiatky tisíc klientov. Výrobná linka, ktorá ho má sériovo vyrábať, však ešte nie je dokončená. „Najväčšou výzvou v súčasnosti je zvýšenie produkcie. V roku 2018 chce automobilka vyrábať 500-tisíc áut ročne. Je to veľmi ambiciózny cieľ, do ktorého by sa hráči ako Volkswagen či Toyota nepustili,“ tvrdí Boris Tomčiak, ekonóm spoločnosti Finlord. Tento rok dokáže Tesla vyrobiť len niečo cez 80-tisíc elektromobilov.

Nervózni investori
Tesla nemá za sebou šťastné obdobie. Je pod neustálou paľbou kritiky pre kontroverzný systém pomoci pri šoférovaní, ktoré firma nazvala autopilot. Ten si už však stihol vyžiadať aj obete. Elonovi Muskovi navyše na krk dýchajú aj investori, ktorí sa nevedia dočkať návratu svojich investícií. „Akcie spoločnosti s najväčšou pravdepodobnosťou porastú. To, že stúpol predaj však ešte neznamená, že sa pre firmu začínajú lepšie časy,“ tvrdí Michal Fafrák, analytik spoločnosti Capital Markets.

Dôležité budú podľa neho hospodárske výsledky, ktoré ukážu, za akú cenu sa Tesle podarilo zvýšiť predaj. Akcie spoločnosti sa v súčasnosti pohybujú na úrovni 211 dolárov za kus. Analytici predpokladajú, že Tesla si bude ďalší kapitál chcieť zabezpečiť aj emisiou ďalších dlhopisov v budúcom roku.

Infografika Reuters

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 03 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 04 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 05 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:15