StoryEditor

Slabnúci Twitter ostal na ocot, nikto ho nechce

10.10.2016, 00:00
Od kúpy sociálnej siete cúvli všetci favoriti vrátane Googlu. Twitter chce hľadať záchranu v live streamoch a videách.

Sociálna sieť Twitter zatiaľ so snahou o svoj predaj neuspela. Možnosť predložiť najlepšiu ponuku uplynula minulý týždeň, nikto ju nevyužil. Ešte pred dvoma týždňami o kúpu prejavovali záujem „megaspoločnosti“ Google, softvérový gigant Salesforce a neskôr sa prihlásil dokonca aj Walt Disney. Hovorilo sa tiež o spoločnosti Apple. Dnes je všetko inak, spoločnosti začali váhať a s ponukou napokon neprišla ani jedna. Google a Walt Disney to z neznámych dôvodov vzdali, šéf Salesforce podľahol tlaku vlastných významných investorov.

Analytici odhadujú, že Twitter môže mať hodnotu 16 miliárd dolárov, výšku transakcie pritom odhadovali až na 20 miliárd dolárov.

Osud Twittera neznámy
Práve cena, za ktorú mal byť Twitter predaný, je pre analytikov zaujímavá a na prvý pohľad sa ukazuje privysoká. Posledný vývoj na trhu však naznačuje, že na to môže byť dobrý dôvod. „Spoločnosť síce dlhodobo vykazuje stratu, avšak už tretí rok za sebou vidieť znižovanie straty, čo by sa neskôr malo pretaviť aj do zisku,“ tvrdí Ladislav Popovič, analytik spoločnosti Capital Markets. Súčasná trhová hodnota spoločnosti Twitter sa rovná sume 14 miliárd dolárov.

Najväčším favoritom na kúpu stagnujúcej sociálnej siete bol práve Google, ktorý by dokázal Twitteru pomôcť. „Google by tak rozšíril svoje pôsobenie v sociálnych sieťach a stal by sa viac konkurencieschopný voči Facebooku a ďalším,“ upozorňuje Popovič.

Neprajné burfzy
Pomerne rýchlo na neistotu týkajúcu sa prevzatia Twittera Googlom pohotovo zareagovali aj trhy. Zatiaľ čo v posledných týždňoch začali akcie v súvislosti s oznámením predaja rásť, neistota kupca ich poslala vo štvrtok a v piatok nadol až o závratných 20 percent. Je otázne, ako sa neúspešný predaj podpíše pod akcie Twittera dnes, keď sa otvoria trhy.

Twitteru sa vo všeobecnosti na trhu veľmi nedarilo. „V najlepších časoch po vstupe na burzu boli ceny akcií aj na úrovni 70 dolárov za kus. Odvtedy sa to pohybuje výlučne smerom nadol,“ tvrdí Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Finlord. „Ak odhliadneme od toho, že spoločnosť nevykazuje zisk, tak môžeme hovoriť o stabilnom raste tržieb, čo je však pri zvyšujúcich sa nákladoch nerentabilné,“ dopĺňa ho Popovič.

Live stream záchranou
Legendárna 140-znaková sociálna sieť teda stále nepochybne potrebuje dobrého investora, ktorý by jej pomohol dohnať zameškané zisky. „To, čo bolo výhodou Twittera, teda špecializovať sa na krátke správy, je teraz jeho najväčšou slabinou,“ domnieva sa Tomčiak. Podľa neho by Twitteru prospelo, keby sa jeho nový majiteľ viac zameral na obrázky a videá, inak zapadne v dynamicky sa rozvíjajúcej konkurencii v podobe Instagramu či Snapchatu.


Zakladateľ mikroblogovej siete Jack Dorsey, ktorý bol proti predaju svojho vynálezu, sa vyjadril, že ak sa kupec nakoniec nenájde, bude to signál na to, aby spoločnosť prepracovala svoju stratégiu a snažila sa získať viac klientov. V súčasnosti sa o to snaží aj pomocou live streamu niektorých zazmluvnených športových podujatí, napríklad americkej národnej futbalovej ligy. „Slabý rast spoločnosti zatiaľ nijako nepovzbudil Dorseyho k novým iniciatívam, ktoré by boli efektívne. Ak sa to nepodarí ani s videom, tak veľa možností, ako Twitter nakopnúť, už nebude,“ tvrdí Robert Peck, analytik SunTrust Robinson Humphrey.

Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-16 08:24:30 - Feat.: - Title: Musk chce prinútiť nových užívateľov, aby za príspevky na sieť X platili 04 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:01