StoryEditor

Menová politika je ako počítačová hra

14.10.2016, 00:00
Bývalý guvernér Českej národnej banky Miroslav Singer pre HN:

„Ak staviate bytový dom a sľubujete, že sa v ňom bude žiť všetkým lepšie ako v rodinných domoch a z nájomníkov sa stane jedna šťastná a navzájom sa milujúca rodina, a po čase sa však ukáže, že sa v ňom žije horšie ako v rodinných domoch a nájomníci sa v dôsledku toho navzájom nenávidia, tak to nie je úspešný projekt,“ hovorí o eure Miroslav Singer.

Čo dnes ako bývalý guvernér robíte?
Mám rôzne aktivity, ale najmä prednášam na dvoch vysokých školách CERGE a Vysokej škole ekonomickej v Prahe.

Spomínali ste, že onedlho letíte do USA na zasadanie Medzinárodného menového fondu. Vidíte svoju budúcnosť v medzinárodných inštitúciách, alebo skôr v privátnej sfére?
Mám teraz pol roka zákaz zamestnať sa v privátnej sfére, takže to vykrývam prednáškami, ale v akademickej sfére sa nevidím. Skôr v súkromnom sektore v Česku.

Nezamestnanosť v Česku láme rekordy, v auguste spadla dokonca pod štyri percentá, čo je menej ako v Nemecku. Je česká ekonomika už z najhoršieho vonku?
Ekonomika zažíva solídny rast, čo však neznamená, že by to nemohlo byť ešte lepšie. Ale recesia je zjavne už za nami.

Ruka v ruke s klesajúcou nezamestnanosťou sa objavuje tlak na zvyšovanie miezd. Hrozí potom odchod niektorých firiem ďalej na východ?
Konkurencia na pracovnom trhu je veľká. Tie firmy, ktoré nedokážu ľudí zaplatiť, možno odídu ďalej na východ, to je bežný jav, ale nebude to masové a nebude to problém. Rast miezd je len okolo päť percent, čo nie je veľa oproti predkrízovým číslam, to firmy ešte nejaký čas znesú. Inflačné tlaky na rast miezd zatiaľ nie sú veľmi veľké.

Inflácia v eurozóne začala opatrne stúpať, v septembri na 0,4 percenta, ale stále je veľmi nízka. Je to znak, že politika lacných peňazí Európskej centrálnej banky už začína fungovať?
Dôležité je to, že infláciu už netlačia dole ceny komodít, ktoré prestali klesať. V Česku je už jadrová inflácie nad jedným percentom. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:35