StoryEditor

Tatry v lete lámali rekordy. Pomohla nová cestovka

18.10.2016, 00:00
CK Region Tatry Travel nalákala do našich hôr nových návštevníkov. Záujem narástol v Izraeli.

Založenie novej cestovky CK Region Tatry Travel začiatkom tohto roka Tatrancov poriadne rozhádalo. Kontroverzie vyvolával nielen samotný vznik nového subjektu, ale aj štedrá štartovacia dotácia vo výške 160-tisíc eur. Incomingová cestovná kancelária pritom v prvom roku existencie zacielila na dovoz turistov z Izraela. Investícia vo výške stotisíc eur do marketingových aktivít v tejto krajine sa Tatrancom vypláca. V tržbách podtatranských podnikateľov sa totiž vrátila až desaťnásobne. „Charterové lety z Tel Avivu, určené pre izraelských turistov, operovala talianska spoločnosť Neos s lietadlom pre 189 cestujúcich. Celkovo k nám prepravila okolo 1 500 pasažierov. Cestujúci z tohto spojenia uskutočnili počas letnej sezóny v regióne takmer 10-tisíc prenocovaní a podľa nášho odhadu utratili približne jeden milión eur,“ hovorí pre HN riaditeľka Letiska Poprad-Tatry Ivana Herkeľová. Tatranská cestovka tak po niekoľkých rokoch opäť zaviedla letné charterové spojenie určené pre turistov smerujúcich zo zahraničia do regiónu pod Tatrami. CK Region Tatry Travel pritom rozbehla Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry, ktorej členmi sú spoločnosti Tatry mountain resorts, Aquacity Poprad, Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry a samosprávy Popradu, Vysokých Tatier a Štrby.


Spoluprácu rozšíria
Popradské letisko pritom aktuálne rokuje s izraelskými partnermi o rozšírení počtu letov počas budúcoročnej letnej sezóny. „S CK Region Tatry Travel budeme naďalej participovať na spoločných projektoch zameraných na príchod turistov – incoming. Rozvoj konkrétnych letových aktivít v oblasti incomingu je závislý od záujmu a požiadaviek všetkých regionálnych partnerov a tiež od aktuálnej ponuky zo strany dopravcov,“ dodáva Herkeľová. Letiskom v Poprade prešlo za prvých osem mesiacov roka celkovo 64 360 cestujúcich, čo predstavuje oproti vlaňajšku nárast o dve percentá. Za celý minulý rok pritom letisko odbavilo viac ako 85 000 pasažierov. Počas tohtoročnej letnej sezóny sa uskutočnilo až 68 charterových letov do bulharského Burgasu, gréckeho Araxosu, albánskej Tirany, izraelského Tel Avivu. Dokopy ich absolvovalo celkovo 16 483 cestujúcich.


Rekordné leto
Vysoké Tatry sa aj toto leto stali cieľovou destináciou pre tisícky dovolenkárov. Letná sezóna tak prekonala očakávania. Rekord návštevnosti z minulého roka, keď do slovenských veľhôr prišlo v júli a auguste 800-tisíc turistov, bude opäť prekonaný. „Hoci oficiálne štatistiky za prázdninové mesiace zatiaľ k dispozícii nemáme, indície jasne hovoria, že pôjde o jednu z najlepších sezón Vysokých Tatier v ére samostatnosti Slovenska, čo naznačil už aj prvý letný mesiac jún. Výber miestnej dane v samosprávach združených v Regióne Vysoké Tatry totiž zaznamenal v porovnaní s minulým rokom rovnakého obdobia nárast až o 20 percent,“ vraví predseda Predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Nárasty pocítili ubytovacie zariadenia, popradský akvapark, lanovky, vysokohorské chaty, reštaurácie či obchodníci. Stúpajúci trend potvrdili i Tatranské informačné kancelárie. Tie od júna do augusta navštívilo vyše 36 000 ľudí, čo je o 14,8 percenta viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka.


Perspektívny Izrael
K rekordnému letu v horách pritom prispela i novozaložená cestovka. „Destinácia Región Vysoké Tatry sa jednoznačne nemôže spoliehať v rámci návštevnosti len na tradičné cieľové trhy návštevníkov z okolitých krajín. Je nutné aktívne sa orientovať na prezentáciu na nových trhoch, pričom aj pri aktívnej a akokoľvek silnej reklamnej podpore je reakčný čas dlhší a výsledky sa prejavia s istým odstupom,“ tvrdí riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Andrea Žigová. Približne 60 percent všetkých návštevníkov Vysokých Tatier tvoria Slováci. Zo zahraničných turistov patria k najpočetnejším skupinám Česi a Poliaci. Čoraz viac však prichádzajú turisti z Nemecka, Maďarska, Veľkej Británie, Japonska, Austrálie, Kórey či Kanady. „V každom prípade už teraz je však citeľné, že vo Vysokých Tatrách počas tejto letnej sezóny narástol počet turistov prichádzajúcich k nám z Izraela,“ uzatvára Žigová. Z prílevu izraelských hostí profitovali viaceré tatranské hotely, ako napríklad Hotel Borovica Štrbské Pleso, Hotel Slovan Tatranská Lomnica či hotely z portfólia najväčšieho hráča v cestovnom ruchu v Strednej Európe – spoločnosti Tatry mountain resorts.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:55 - Feat.: - Title: Benátky začali vyberať poplatok za vstup, väčšina využila výnimku. Pre časť obyvateľov to nie je riešenie 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 04 - Modified: 2024-04-01 06:55:00 - Feat.: - Title: V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo 05 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:33