„Čokoládový kráľ“ Petro Porošenko, bývalý podporovateľ prodemokratickej Oranžovej revolúcie, vyhral prezidentské voľby v roku 2014. Dovtedy bol známy ako veľkopodnikateľ s obrovským majetkom. Do jeho „korporátnej ríše“ okrem najväčšej továrne na sladkosti patria lodenice či televízna stanica.Reuters
StoryEditor

Ukrajina odmieta uznať miliardový dlh od Ruska za vládny

18.10.2016, 20:18
Autor:
TASRTASR
Pozícia Ukrajiny sa nemení, uviedol zdroj z ukrajinského rezortu financií.

Ukrajina naďalej trvá na tom, že dlh voči Rusku v hodnote 3 miliardy dolárov (2,73 miliardy eur) nie je dlh vládny, ale komerčný, uviedol dnes pre ruskú agentúru TASS zdroj z ukrajinského ministerstva financií. V takom prípade by Rusko malo pristúpiť na reštrukturalizáciu dlhu za rovnakých podmienok, na akých sa Kyjev dohodol s inými komerčnými veriteľmi.

"Naša pozícia sa nemení, a to platí aj v prípade konania pred (londýnskym) súdom," uviedol zdroj z ukrajinského ministerstva financií s tým, že podľa Ukrajiny ide o komerčný dlh. Zároveň dodal, že čo sa týka rokovaní s Ruskom v tejto veci, v najbližšom období sa žiadne neplánujú.

Dlh bývalej vlády

To potvrdil aj ruský minister financií Anton Siluanov. Ako dnes uviedol, základom pre prípadné rozhovory o riešení dlhu je uznanie tohto dlhu za dlh vládny. To ale Ukrajina urobiť nemieni.

Dlh vznikol v dôsledku dohody medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bývalou vládou na Ukrajine v decembri 2013. Rusko vtedy poskytlo Ukrajine pomoc po tom, ako vtedajšia proruská ukrajinská vláda a Európska únia nepodpísali asociačnú dohodu. Pomoc zahrňovala zníženie ceny plynu približne o tretinu a odkúpenie ukrajinských dlhopisov v celkovej hodnote 15 miliárd dolárov.

Splatený mal byť v roku 2015

Do konca decembra Rusko kúpilo 2-ročné dlhopisy za 3 miliardy dolárov. Neskôr plánovali kúpiť ďalšie, ale vo februári 2014 Ukrajinci vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča zosadili a vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili. Zvyšných 12 miliárd dolárov už Rusi Ukrajincom neposkytli.

Ukrajina mala v decembri 2015 dlh za 3 miliardy dolárov splatiť, v polovici decembra daného roka však vláda zaviedla moratórium na platby dlhu voči Rusku, nakoľko Moskva odmietla pristúpiť na dohodu o reštrukturalizácii ukrajinského dlhu s komerčnými veriteľmi.

Štátna pomoc

Rusko vtedy oznámilo, že táto reštrukturalizácia dlhu sa ho netýka, pretože v prípade 3 miliárd dolárov nejde o dlh komerčný, ale štátnu pomoc.

Postoj Moskvy následne odobril aj Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý sám označil spomínaný dlh za vládny. Keďže Ukrajina dlh splatiť odmietla, Rusko v polovici februára tohto roka podalo na Kyjev na londýnskom súde žalobu.

01 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:09