StoryEditor

Bitcoin môže nahradiť demokraciu

25.10.2016, 00:00
Autor:
Jan KleslaJan Klesla
Do systémov založených na blockchaine investujú najväčšie svetové banky. Možnosti skúmajú aj burzy.

Anarchistická utópia, ktorá nahrádza tradičný štát slobodnejším zriadením, ožíva vďaka moderným technológiám ako prakticky realizovateľná myšlienka. Paradoxne to však budú ich najväčší nepriatelia, samotné úrady a veľké korporácie, ktoré utópiu nakoniec zrejme privedú do života. Jednou zo slabín každej technológie totiž je ľudský faktor.

Drogoví díleri, anarchistickí hackeri a najbohatší bankári z Wall Street majú minimálne jednu vec spoločnú – záujem o dnes už slávnu internetovú kryptomenu bitcoin. Kým kriminálnikov láka jej anonymita a takmer nemožná sledovateľnosť, rojkovia a finančníci sa obracajú k technológii, na ktorej je založená. Takzvaný blockchain totiž ponúka takmer zázračné možnosti, ako zvýšiť efektivitu správy vecí súkromných i verejných – od finančných transakcií až po daňové kontroly alebo voľby.

Vlci v oblekoch a hodvábnych kravatách dnes hovoria o virtuálnych technológiách s rovnakým zápalom ako aktivisti v mikine s kapucňou a bavlnenou šatkou cez tvár. Myšlienka je v princípe v oboch týchto odlišných svetoch rovnaká a vo svojej podstate prostá. Vďaka miliónom počítačov a ďalším zariadeniam pripojeným na internet po celom svete nie je potrebná jedna centrálna autorita. Takzvaná distribuovaná sieť je schopná uchovávať napríklad záznamy o všetkých presunoch na všetkých svojich „pobočkách“.

Zbytočné úrady

Výhody sú jasné, každá ďalšia transakcia sa overuje v reálnom čase v celej sieti, je prakticky nemožné ju sfalšovať a fungovanie neohrozí ani výpadok jej veľkej časti. V podstate sa tak „len“ doťahuje do dokonalosti myšlienka, na ktorej je založený celý internet. Na rozdiel od neho však neexistujú žiadne centrálne uzly, ktoré by sa dali...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 04 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 16:29