Burza, akcie, fondyReuters
StoryEditor

Zberateľské aktíva ako diverzifikácia a potešenie (komentár)

27.10.2016, 00:00
Hlavné triedy finančných aktív v podobe akcií a dlhopisov sú vnímané ako bohato nacenené, či až valuačne prestrelené.

Navyše odraz inflácie a očakávaná menej akomodatívna globálna menová politika by mohli byť protivetrom ich výraznejšieho rastu. Mnoho investorov sa tak obzerá po investíciách mimo klasických finančných trhov. Po reálnych aktívach majúcich pozitívnu koreláciu s infláciou, z ktorých sa vynímajú najmä tie alternatívne zberateľské.

A to pre ich pomerne dlhú históriu zhodnocovania sa, keď prekonávajú aj hlavné svetové akciové benchmarky a prinášajú zároveň ťažko vyčísliteľný emocionálny zisk. A to najmä v dnešných časoch, keď ich ceny sú v relatívnom pomere k finančným aktívam, podľa Bank of America Merrill Lynch najnižšie od roku 1926 práve vďaka doterajšiemu extrémnemu menovému uvoľňovaniu.

Je pochopiteľné, že zbieranie takých vecí, ako žehličky, svadobné oznámenia, šijacie stroje alebo plniace perá sú predmetom viac vášne ako rozumu a peňažného zbohatnutia. Naproti tomu hromadenie obrazov, gobelínov či historických automobilov predstavuje jedinečnú a zaujímavú kombináciu luxusu, zberateľstva a investovania, ktorá bohatých čoraz viac fascinuje.

Takýto druh investície, mimo tradičných finančných nástrojov, ponúka viac, ako len uchovanie hodnoty a finančné zhodnotenie. Nesie aj ťažko vyčísliteľný emocionálny zisk. Zisk z estetickej hodnoty, filantropie a mecenášstva pri umení, zisk z potešenia, luxusu a z prestíže pri klenotoch či šperkoch, zo zberateľskej radosti v prípade historických automobilov alebo zbierky poštových známok, či z dobrého pocitu z ochrany kultúrneho dedičstva pri zbieraní vzácnych mincí alebo z lásky k hodnotnému červenému vínu v pivnici.

Pre niektorých investorov neexistuje veľký rozdiel medzi investovaním z dôvodu finančných výnosov a kúpou alternatívnych aktív pre potešenie a z vášne. Aktíva spojené s emóciami im dokážu totiž spravidla ponúknuť oboje. Každý deň sa môžu pozerať na drahé obrazy najrenomovanejších maliarov vo foyer svojej rezidencie, ktorých cena v tichosti, akoby mimochodom, v čase spravidla rastie.

Iní rozum a cit striktne oddeľujú. Časť z nich je ochotná zabudnúť na finančné zhodnotenie. Prevažujú tu emócie, láska či pôžitkárstvo. Víno sa dá vypiť, perzský koberec skrášľuje miestnosť a socha nesie nielen estetickú dividendu, ale vyjadruje aj status majiteľa v komunite. Tieto pozitíva jednoducho prevážia nad túžbou po zisku.

Ďalšia časť spektra investorov kupuje zberateľské aktíva čisto z racionálnych dôvodov, v očakávaní ich zhodnotenia. Emócie idú vtedy bokom. Ceny obrazov, gobelínov či veteránov nezvyknú tak veľmi fluktuovať ako akcie na burzách, a preto môžu udržať hodnotu majetku v čase zvýšenej inflácie. Ich veľkou devízou je nízka, či dokonca záporná korelácia s tradičnými aktívami, najmä akciovým trhom, a teda aj nízka previazanosť na hospodársky cyklus. Predstavujú tak ideálnu možnosť ako diverzifikovať portfólio.

Rastie preto aj presvedčenie portfólio manažérov, že umenie a alternatívne formy investovania by mali byť súčasťou majetku každého investora. Stabilizujú ho v čase kríz a dokážu preniesť hodnoty na ďalšie generácie. Výsledkom je rast dopytu po takýchto investičných nástrojoch.

Súčasne vznikajú aj prvé fondy špecializujúce sa na túto oblasť, ktoré obchodujú s obrazmi, šperkmi alebo oldtimer automobilmi čisto za účelom dosiahnutia zisku. Ich výhodou je zníženie transakčných nákladov, profesionálna správa a diverzifikácia naprieč umeleckými smermi.

Ani nákup zberateľských predmetov však nie je úplne bezriziková investícia. Jej slabou stránkou je predovšetkým nízka likvidita, nákup falzifikátov, krádeže alebo strata popularity určitého smeru, alebo autora. Preto je pri investovaní do alternatívnych aktív vhodné nechať si poradiť profesionálmi.

Tieto služby pritom ponúkajú galérie, rôzne aukčné domy, ako aj banky, ktoré vedia zabezpečiť kompletný servis súvisiaci s nákupom umeleckých diel.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:59