Reuters
StoryEditor

Syriza dokáže hospodáriť ďaleko lepšie ako jej predchodcovia

Grécka vláda sa chce čo najskôr zbaviť Trojky, aby mala voľnejšie ruky.

Vyzerá to tak, že grécky rozpočet dopadne v tomto roku podstatne lepšie, ako bolo v pláne. Podľa septembrového bulletinu priebežného plnenia rozpočtu je Grécko zatiaľ nielen v primárnom, ale aj v celkovom prebytku, teda aj po započítaní nákladov na obsluhu dlhu (jedná sa predovšetkým o splátky voči MMF a ECB, voči eurovalu sú splátky odložené).

Za prvé tri kvartály dosiahol celkový prebytok 590 mil. eur a primárny prebytok 5,44 mld. eur. To je o zhruba 3,5 mld. eur viac, ako bolo na prvých 9 mesiacov v pláne. To predstavuje 2% HDP. Je to brutálne číslo, keby tak tento rok hospodárilo Slovensko, tak by namiesto plánovaného dvojpercentného deficitu bolo na nule (môže to zaváňať falšovaním štatistík, avšak grécky štatistický úrad je po predošlých skúsenostiach pod silným dohľadom eurostatu).

A je nie je vylúčené, že si prebytok krajina udrží aj do konca roka. Na posledné tri mesiace sa v rozpočte počíta s deficitom 800 mil. eur, 590 mil. pritom na jeho pokrytie už z doterajšieho tohtoročného hospodárenia k dispozícii má a pokiaľ budú aj posledné tri mesiace také dobré ako prvých deväť, tak tých 200 mil. môže vláda naškriabať. Keby to vyšlo, tak by to zrejme bolo pre Grécko po prvýkrát v novodobej histórii.

Čo sa týka štruktúry lepšieho hospodárenia, tak Grécko lepšie vyberá dane a aj menej míňa. Celkovo vybrali Gréci oproti prognózam na daniach o 1,5 mld. eur viac, čo je 4,3% nad plánom a 8,8% nad minuloročnou hodnotou. Na výdavkovej strane doteraz minuli v bežnom rozpočte až o 2,3 mld. menej, ako mali narozpočtované.

Na základe tohtoročného vývoja teda môžeme konštatovať, že Syriza vie hospodáriť. Podstatne lepšie ako jej predchodcovia. Vyzerá to tak, že tí, čo po jej nástupe k moci tvrdili, že jej neprepojenosť s oligarchami môže štátu ušetriť nemalé zdroje, mali pravdu. Prečo však strana, ktorá je dosť naľavo, nerozdáva výsledky lepšieho hospodárenia?

Ako odpoveď sa natíska to, že sa chce zbaviť veriteľov, teda Trojky. Čím skôr dosiahne Grécko Trojkou vytýčené ciele, tým skôr ich nechajú na pokoji a Syriza bude mať voľnejšie ruky.

Syriza teda dokáže dobre hospodáriť. Dokáže však aj tvoriť pracovné miesta? V tomto bude zaostáva, nezamestnanosť stále ostáva nad úrovňou 25% a s podnikateľským prostredím sa toho veľa zatiaľ neurobilo. Ukazuje to aj v minulom týždni zverejnený Doing Business report od Svetovej Banky, v ktorom ostalo Grécko v rámci EÚ na poslednom mieste pred Maltou.

Dodám, že tento report nie je robený dotazníkovou formou (ako napríklad Report globálnej konkurencieschopnosti od Svetového ekonomického fóra, o ktorom som písal nie práve v najpozitívnejšom duchu písal začiatkom mesiaca), ale je zložený z tvrdých čísel typu ako dlho trvá a koľko stojí založenie firmy, koľko majú firmy ročne papierovačiek, ako dlho trvajú súdne spory....

Práve tento report ukazuje, kde sú v Grécku medzery. Keď chce spraviť povedzme v najbližšej dekáde „comeback“, tak by malo podnikovej sfére hádzať menej polien pod nohy. Pokiaľ totiž krajina nebude schopná tvoriť pracovné miesta, tak bude mať problém a) vygenerovať dostatok peňazí na budúce splácanie dlhu voči eurovalu; b) čeliť prípadným ďalším problémom z externého prostredia.

V súčasnosti sú vo väčšine vyspelých krajín nerovnováhy nižšie ako pred krízou, nedá sa to však povedať o rozvíjajúcich sa krajinách na čele s Čínou, odkiaľ sa nedá v najbližších rokoch vylúčiť príchod negatívneho šoku.

Na záver dodám, že hoci posledné dva odseky neboli práve najpozitívnejšie, tak doterajšie tohtoročné hospodárenie ma veľmi pozitívne prekvapilo (preto nerozumiem viacerým silným slovám na adresu Grécka v posledných týždňoch). Bodaj by takisto prekvapili Gréci v budúcnosti aj pri podnikateľskom prostredí a tvorbe pracovných miest.

P.S.: Aj napriek tomu, že sa situácia v Grécku stabilizovala (zase ekonomika nemohla klesať donekonečna), stále ostávam toho názoru, že krajine by bolo lepšie mimo eurozóny. Pri slabom kurze by pracovalo podstatne viac ľudí a ekonomika by na tom bola lepšie ako je v súčasnosti. Návrat do rovnováhy je pri silnej mene ďaleko, ďaleko zdĺhavejší a ešte stále nie je jasné, či sa vôbec podarí.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:27