StoryEditor

Americká legenda chystá 30-miliardový biznis

01.11.2016, 23:00
Priemyselný gigant General Electric zhltne ťažiarsku spoločnosť Baker Hughes. Ohlásená transakcia povzbudila trhy i investorov, akcie firiem rástli.

Americký gigant General Electric, ktorý pôsobí vo viacerých odvetviach priemyslu či obchodu, sa chystá na veľké strategické partnerstvo. Jeho novým spoločníkom sa má stať firma Baker Hughes, silný hráč na poli ťažiarskych technológií.

Suma, za ktorú General Electric prevezme ťažiarov, je skutočne vysoká. Celá transakcia má mať hodnotu 30 miliárd dolárov. „Nové partnerstvo by mohlo obom spoločnostiam znížiť náklady v energetickom sektore,“ domnieva sa Tomáš Rajtar, analytik J&T Banky.

Win-win situácia
Šetrenie nákladov nie je ani zďaleka jedinou výhodou nového partnerstva týchto silných spoločností. „General Electric sa touto transakciou stane konkurencieschopnejšou voči ďalším spoločnostiam ako Schlumberger či Halliburton, ktoré pracujú v ťažiarskom priemysle. Spojením aktivít General Electric a Baker Hughes vznikne druhá najsilnejšia firma v tomto odbore,“ tvrdí Jiří Šimara, ekonóm spoločnosti Cyrrus.

Transakcia bude pre General Electric výhodná aj vďaka stúpajúcim cenám ropy. Divízii spoločnosti, ktorá sa výrobou zariadení na ťažbu čierneho zlata zaoberala, klesli tržby za uplynulý kvartál o celú štvrtinu. Jej výsledky boli z celého koncernu najhoršie. „Nová spolupráca s Baker Hughes má pomôcť prekonať toto nepriaznivé obdobie a zvýšiť prevádzkovú efektivitu firmy,“ dodáva Šimara.

Na svoje si príde aj Baker Hughes so sídlom v texaskom Houstone. Koncern General Electric totiž avizoval, že by to tejto ťažiarskej spoločnosti mohol naliať značný kapitál. Vo výhode budú aj akcionári spoločnosti. General Electric v prípade partnerstva odkúpi akcie spoločnosti Baker Hughes. „Akcionári na jednej strane dostanú peniaze za akcie a na druhej strane sa stanú členmi skupiny General Electric. Synergické efekty oboch spoločností môžu následne zdvihnúť hodnotu oboch spoločností,“ tvrdí Eva Mahdalová, analytička spoločnosti Finlord.

To, ako sa spolupráca oboch spoločností bude odvíjať, neodmysliteľne súvisí s cenou ropy. Pre obe spoločnosti je dôležitá dohoda Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, ktorá momentálne najmä pre Irak či Irán viazne. Dohoda mala obmedziť ťažbu ropy a zvýšiť tak jej hodnotu nad 60 dolárov za barel. „To, že by sa kartelu OPEC podarilo ťažbu obmedziť, je zatiaľ v nedohľadne. Pre General Electric je teda dôležité, aby sa zvýšila nielen cena ropy, ale aj kapitálové investície do ropných spoločností,“ tvrdí Mahdalová.

Spolupráca povzbudila akcie
Správy o spolupráci oboch spoločností nenechali chladnými ani ich akcie. Tie sa po prvých náznakoch dohody vybrali smerom nahor. „Akcie akvirovanej spoločnosti Baker Hughes vzrástli vo štvrtok o sedem percent. Trh hodnotí spoluprácu oboch spoločností pozitívne a ich synergický efekt priniesol rast akcií General Electric o viac ako sedem percent,“ konštatuje Rajtar.

Koncern General Electric so sídlom v meste Fairfield v štáte Connecticut pôsobí okrem energetiky aj v oblasti technologickej infraštruktúry, financií, dopravy či v leteckého biznisu. V susednej Českej republike ešte len prednedávnom ohlásili výstavbu závodu na vývoj a výrobu turbovrtuľových leteckých motorov.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 02 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk 05 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:33