StoryEditor

Facebook mal rekordný kvartál. Akcie však padali

03.11.2016, 23:00
Sociálna sieť presiahla miliardu používateľov cez smartfóny. Má však problém s reklamou.

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg má dôvod na radosť. Najväčšej sociálnej sieti sa v treťom kvartáli mimoriadne darilo. Zisky sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka vyšplhali z 900 miliónov na 2,4 miliardy dolárov. Tržby tiež podskočili na viac ako sedem miliárd, čo je o 56 percent viac ako vlani. „Facebook znova dosiahol rekordné tržby, ako aj zisk na akciu. Tretí kvartál je teda pre spoločnosť jednoznačne rekordný,“ tvrdí Ján Jursa, analytik spoločnosti Capital Markets.

Facebooku sa rovnako podarilo prekročiť magickú miliardovú hranicu používateľov, ktorí sa na sociálnu sieť pripájajú cez smartfóny. Samotný Zuckerberg označil tretí kvartál za pokračovanie jeho úspešného projektu.

Úsmev však môže Zuckerbergovi zmiznúť z tváre pri pohľade na stav akcií spoločnosti. Tie sa v závere minulého týždňa pobrali smerom nadol.

Málo miesta na reklamu
Dôvodov, prečo sú akcie vystavené väčšej volatilite, je viacero. Na Facebook doľahli nielen zlé správy týkajúce sa reklamy, ale aj blížiace sa prezidentské voľby v Spojených štátoch.

Na vývoj akcií negatívne doľahlo včerajšie vyjadrenie finančného riaditeľa Facebooku Davida Wehnera, ktorý varoval pred menším ziskom z reklamy, čím vystrašil akcionárov. „Časová os na facebookových profiloch používateľov je limitovaná a nemožno ju jednoducho celú zahltiť len reklamou,“ povedal Wehner.

Práve reklama je pre Facebook životne dôležitým zdrojom príjmov. Akcie najznámejšej sociálnej siete na slová Davida Wehnera zareagovali sedempercentným prepadom. Trh však už tento pokles stihol korigovať a v závere obchodovania boli akcie v miernom pohybe smerom nahor. „Investori Facebooku sú v ťažkej situácii. Na jednej strane má spoločnosť silné výsledky, na druhej strane priznáva, že rast spoločnosti dosahuje vrchol a pravdepodobne sa spomalí,“ tvrdí Tomáš Rajtar, analytik J&T Banky.

Na kolísanie akcií Facebooku, ale aj ďalších amerických spoločností navyše v týchto dňoch vplýva ešte jedna udalosť – budúcotýždňové prezidentské voľby v USA a s nimi súvisiace neustále zmeny preferencií dvojice hlavných kandidátov. „Ešte nedávno si boli investori istí víťazstvom Hillary Clintonovej, no po znovuotvorení vyšetrovania používania jej súkromného mailu je situácia oveľa zamotanejšia,“ vysvetľuje Jursa. Na upokojenie a stabilizovanie akcií Facebooku si tak treba počkať až do obdobia po voľbách.

Facebook si verí
Mark Zuckerberg začína byť postupom času mierne kritický, keď otvorene hovorí o tom, že Facebooku sa v rapídnom napredovaní môže čoskoro prestať dariť. Svet má však ešte dostatok potenciálu pre ďalších používateľov. „Sociálna sieť musí dokázať, že sa má kam posunúť v otázke rastu používateľov a v ich následnej monetizácii,“ tvrdí Rajtar. Podľa neho Facebook rozhodne nedopadne ako Twitter, pretože má viac produktov a je inovatívnejší. Twitter dopláca na problémy so získavaním nových používateľov.

Zuckerberg však svojmu projektu naďalej verí a do roka chce dosiahnuť 20-percentné zvýšenie hodnoty akcií. Tie sa počas včerajšieho obchodovania pohybovali na úrovni 127,26 dolára za akciu.

Infografika Infografika HN

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 04 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 05 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:01