ZlatoReuters
StoryEditor

Zlato môže prudko vyletieť. Ak sa novým americkým prezidentom stane Trump

04.11.2016, 14:25
Autor:
ČTKČTK
Úspech Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách môže podľa analytikov priniesť neistotu na svetové trhy a zdvihnúť cenu zlata.

Tá sa v októbri pohybovala hlboko pod hranicou 1300 dolárov za uncu. V poslednom týždni však išla hore po raste Trumpových preferencií, povedal Pavel Ryba zo spoločnosti Golden Gate s odkazom na dáta agentúry Bloomberg.

Cena zlata v posledných dňoch vzrástla po informáciách o preverovaní mailovej komunikácie demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej. V prípade jej výhry investori očakávajú, že cena zlata bude stagnovať. Ak by však vyhral Trump, bude pravdepodobne rásť už od budúceho týždňa.

Trhy sa neskôr upokoja

"Pre budúcnosť zahraničnej politiky aj ekonomiky je väčším rizikom Trump než Clintonová. Pre budúcnosť ekonomiky USA a ich politiku je tento kontroverzný politik skôr hrozbou. Môžeme preto očakávať, že by cena zlata prudko vzrástla a počas jediného dňa by mohla vyrásť až o 100 dolárov," uviedol Ryba.

Panuje väčšinový názor, že víťazstvo Trumpa by mohlo dostať akcie a iné rizikové aktíva pod tlak, zatiaľ čo by mohlo pomôcť bezpečným aktívam, ako je zlato a dlhopisy, doplnil analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

O dlhodobejšom dopade volieb na ocenenie finančných aktív ale nie je presvedčený. "Pri pohľade na posledné troje prezidentské voľby, trhy sa po prvotnej reakcii často veľmi rýchlo upokojili a vrátili späť k úrovniam, na ktorých boli pred zverejnením výsledkov," upozornil.

Žiadny bezpečný prístav

Analytik spoločnosti Chytrý Honza František Bostl mieni, že sa situácia okolo amerických volieb preceňuje. Krátkodobé reakcie môžu byť na trhoch rôzne a ťažko ich predvídať. Platí ale to, že dlhodobo sú určujúcim faktorom pre trhy úrokovej sadzby.

Takisto podľa neho neplatí, že by zlato bolo bezpečným prístavom. Je to rovnako špekulatívne komodita ako ropa, povedal Bostl. Pripomenul, že unca zlata stála viac ako 1800 dolárov v roku 2011 a počas štyroch rokov klesla až na 1100 dolárov, teda o takmer 40 percent. Taký prepad je dnes menej pravdepodobný, ale aj tak sa zlato môže za určitých okolností dostať na cenu 600 dolárov, teda na hodnoty z roku 2006, podotkol.

Zlato býva považované za takzvaný bezpečný prístav v časoch krízy alebo pri otrasoch finančných trhov. Jeho rastu momentálne pomáha aj slabnúci dolár. Cena zlata od začiatku roka vzrástla o 20 percent, striebra o 31 percent. Za rastúcim dopytom po drahých kovoch stojí okrem zvyšujúcej sa neistoty v ekonomike plošné zavádzanie záporných sadzieb.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:15