havana kuba letiskoReuters
StoryEditor

Americké aerolinky spustili komerčné lety na Kubu. Prvý odštartoval z Floridy

28.11.2016, 21:07
Autor:
ČTKČTK

Americké letecké spoločnosti dnes spustili pravidelné letecké spojenie medzi Spojenými štátmi a Havanou. Ako prvé tam odštartovalo lietadlo najväčšieho amerického prepravcu American Airlines z Miami na Floride, zatiaľ čo spoločnosť JetBlue Airways vypravila svoj prvý let do kubánskej metropoly z New Yorku, uviedla agentúra Reuters.

Obnovovanie leteckého spojenia medzi USA a Kubou po 50 rokoch začalo už tento rok v auguste a je ďalším krokom v otepľovaní vzťahov medzi oboma bývalými nepriateľmi. Pochybnosti o pokračovaní tohto trendu však vyvolal novozvolený prezident Donald Trump.

American Airlines plánuje v stredu začať pravidelné lety do Havany z Charlotte v Severnej Karolíne. JetBlue Airways, ktorá sa špecializuje na lety do Karibiku, zaviedla tento týždeň tri nové lety do Havany. Práve JetBlue spustila lety na Kubu ako prvý americký prepravca na konci augusta z floridského Fort Lauderdale do Santa Clary v strednej časti Kuby.

Dohodu o pravidelnom leteckom spojení medzi Spojenými štátmi a Kubou podpísali obe krajiny tento rok vo februári. Dohoda umožňuje až 110 letov denne medzi USA a Havanou a ďalšími deviatimi destináciami na karibskom ostrove.

Záujem o lety Američanov na Kubu od začiatku uvoľňovania vzťahov medzi Washingtonom a Havanou koncom roka 2014 veľmi vzrástol. Vlani navštívilo Kubu nepracovne takmer 160 000 Američanov spolu s ďalšími stovkami tisíc amerických Kubáncov, ktorí tam leteli navštíviť svoju rodinu. Počet Američanov cestujúcich na Kubu vzrástol v prvom polroku tohto roka medziročne o 84 percent.

Americká vláda v júli schválila komerčné lety do Havany z desiatich amerických miest. Lety medzi USA a Havanou by malo ešte tento rok spustiť celkom osem amerických aeroliniek - vedľa American a JetBlue ešte Alaska Airlines, Delta, Frontier, Southwest, Spirit a United. Denne sa má uskutočniť 20 priamych letov do Havany, z toho 14 z Floridy, kde žije najväčšia populácia Kubáncov.

Budúci americký prezident Trump dnes pohrozil, že zastaví proces zbližovania s Kubou, ktorý odštartoval prezident Barack Obama, pokiaľ Havana neurobí ústupky v prospech Spojených štátov a kubánskeho ľudu. Zvolený prezident tak potvrdil slová budúceho personálneho šéfa Bieleho domu Reinca Priebusa, ktorý už v nedeľu pohrozil ukončením normalizácie vzťahov medzi oboma krajinami, pokiaľ Havana nezmení svoju politiku.

01 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-22 04:40:10 - Feat.: - Title: Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-21 11:57:00 - Feat.: - Title: USA potrebujú znížiť vysoký rozpočtový deficit, tvrdí menový fond
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 23:02