OPECReuters
StoryEditor

Ceny ropy vzrástli na niekoľkoročné maximá, analytici očakávajú zdraženie benzínu

03.12.2016, 09:39
Autor:
TASRTASR
Ropný kartel k redukcii ťažby pristúpil prvýkrát za posledných osem rokov.

Ceny ropy ukončili tohtotýždňové obchodovanie rastom, pričom za celý týždeň zaznamenali rast na niekoľkoročné maximá. Dôvodom bolo rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znížiť svoju produkciu.

Členské štáty OPEC sa v stredu (30.11.) na svojom zasadnutí vo Viedni dohodli, že od januára obmedzia celkovú ťažbu ropy v rámci kartelu na 32,5 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). To znamená zníženie približne o 1,2 milióna barelov denne. V reakcii na tento krok začali ceny ropy prudko rásť. V piatok sa však tempo rastu stabilizovalo a posledný deň obchodovania v tomto týždni ukončili ceny ropy nárastom zhruba o pol dolára.

Vývoj v priebehu troch dní od oznámenia krajín OPEC však spôsobil, že za celý týždeň zaznamenali ceny ropy najvyšší rast za niekoľko rokov. V prípade ceny Brentu dosiahol týždenný rast vyše 7-ročné a v prípade ropy WTI 5-ročné maximum.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s februárovým kontraktom vzrástla na záver piatkového obchodovania o 52 centov (0,96 percenta) a obchodovanie ukončila na úrovni 54,46 dolára (51,17 eura) za barel. Za celý týždeň dosiahol rast ceny Brentu viac než 15 percent, čo je najvýraznejšie tempo rastu za jeden týždeň od roku 2009.

Cena americkej ľahkej ropy WTI ukončila piatkové obchodovanie na úrovni 51,68 dolárov/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 62 centov (1,21 percenta). Za celý týždeň však vzrástla o 12 percent, čo bol najvýraznejší rast od roku 2011.

Dohoda zástupcov OPEC o znížení produkcie sa môže podpísať pod zdraženie pohonných látok na Slovensku. Už v súčasnosti totiž ceny čierneho zlata na svetových trhoch rastú. Ak bude pokračovať ropa v zdražovaní, cenovky budú musieť upravovať aj čerpacie stanice. Očakávajú to analytici.

 "Cena ropy už na rozhodnutie zareagovala výrazným zdražením o 13 percent. V súčasnosti sa čaká na reakciu štátov mimo kartel OPEC. Rusko sa už k dohode pripojilo, ale v hre sú i ďalšie menšie krajiny," skonštatoval ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Predpokladá, že ak by bolo znižovanie produkcie globálne, tak by sa cena ropy mohla ešte vyšplhať zo súčasných 54 dolárov na 60 dolárov za barel. "S vysokou istotou môžeme očakávať, že do konca roku sa ceny pohonných látok na Slovensku zvýšia až o štyri centy za liter. Ak by cena ropy poskočila až k 60 dolárom, tak by zdraženie mohlo dosiahnuť 7 centov," očakáva Tomčiak s tým, že prvé zdražovanie na čerpacích staniciach by mohlo nastať už budúci týždeň.

Analytici sa ale dlhodobého zdraženia ropy neobávajú. "Na ropnom trhu nevznikne žiadna výrazná medzera. Keby áno, americkí producenti ropy z bridlíc ju ochotne zaplnia. Dlhodobého výrazného zdraženia ropy sa preto nebojíme. Trh to ale vidí inak a cena ropy Brent rastie," podotkla analytička spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Aj riaditeľ Saxo Bank pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko Pavel Drahotský očakáva, že rozhodnutie kartelu OPEC bude mať na trh len krátkodobý vplyv. "Rusko totiž potrebuje doláre z predaja ropy. Súčasné úrovne okolo 50 dolárov sú nielen úrovne, s ktorými počíta ruský štátny rozpočet, ale podľa odhadov sú to zároveň úrovne rentability ruskej ťažby," tvrdí Drahotský.

Podľa neho, ak by cena čierneho zlata vzrástla nad 50 dolárov, spustila by sa ťažba z bridlíc v USA. "Táto navýšená produkcia by systematicky tlačila cenu ropy na svetových trhoch opäť dolu," dodáva Drahotský.

01 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 02 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 16:19:16 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, investori zvažujú vplyv sankcií a štatistiky z USA 05 - Modified: 2024-04-17 19:02:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o takmer tri percentá, cena Brentu skĺzla pod 87,5 dolára za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:17