Tankovanie, nafta, benzínDreamstime
StoryEditor

Prečo sa pokles cien ropy neodráža na benzínkach? Na vine sú dane i samotní motoristi

15.12.2016, 23:00
Prečítajte si názory odborníkov v rubrike Téma týždňa.

Krajiny ropného kartelu OPEC sa dohodli na znížení ťažby čierneho zlata od budúceho roka, na čo ceny ropy na svetových trhoch reagovali rastom. Na slovenských čerpacích staniciach môžeme očakávať zdraženie pohonných hmôt (PHM), na čo spotrebitelia reagujú s nevôľou. Často padne otázka, prečo keď ceny ropy výrazne klesnú, tak ceny PHM sa menia len pozvoľna a naopak, keď cena ropy narastie, pumpy reagujú flexibilne.

Odborníkov sme sa pýtali, prečo to tak je. Prečítajte si ich odpovede. 

Kamil Boros, analytik X-Trade Brokers: "Väčšinu z ceny PHM na slovensku ukrajujú dane (spotrebná daň + DPH), aktuálne je to zhruba 61 percent pri benzíne a zhruba 51 percent pri dieseli. Spotrebná daň a DPH zo spotrebnej dane sú stabilné a cena ropy na nich nemá žiaden vplyv, takisto má nízky vplyv aj na náklady na spracovanie a distribúciu.

Samotná vstupná cena paliva je teda len minoritnou zložkou koncovej ceny pohonných hmôt na čerpacích staniciach. Podľa mojich rýchlych prepočtov je aktuálny podiel ceny benzínu na cenách pohonných hmôt u nás menej ako 27 percent a pri dieseli niečo cez 29 percent.

Diesel je teda (predovšetkým kvôli nižšej spotrebnej dani) o niečo viac citlivý na výkyvy cien ropy. Dôvod, prečo sú výkyvy cien palív podstatne nižšie ako výkyvy cien ropy, je vysoký podiel nákladov necitlivých na cenu ropy v koncových cenách pohonných hmôt (v prvom rade sú to dane)."

Stanislav Pánis, analytik J&T Banky: "Hoci veľa ľudí na tento fakt nadáva, stále nedostali maloobchodníkov pod tlak, aby zmenili svoje správanie. A kým tí nie sú nútení a netlačí ich topánka poklesom dopytu, prečo by mali? Bodka. Koniec vysvetľovania. Navyše, na Slovensku je relatívne nízka konkurencia medzi čerpacími stanicami pričom podstatné časť trhu je v rukách pár hráčov."

Richard Koza, investičný poradca: "Myslím, že to je jednoducho ich politika. Zlacňovať sa im jednoducho nechce, keď vyššia cena znamená vyššiu maržu pri nižšej nákupnej cene."

Ladislav Popovič, analytik spoločnosti Capital Markets:  "Zmeny v cenách ropy sa jasné odzrkadľujú aj na cene benzínu či nafty, producenti alebo pumpy však často nie sú schopné reagovať tak pružne, ako by mohlo byť aj v ich záujme. Na cenách benzínu je vidieť o niečo pružnejšie pohyby ako na cenách nafty. Ropa je súčasne jedna z najobchodovanejších komodít, ktorá je špecifická aj väčšími dennými pohybmi.

Dodávatelia alebo odberatelia ropy sa často poisťujú proti nepriaznivému vývoju na trhu, čo môže spôsobovať to, že ceny pohonných hmôt reagujú o niečo pomalšie. V prvom decembrovom týždni, je priemerná cena benzínu natural 95 na 1,241 eur, pre ceny ropy nad úrovňou 50 dolárov za barel je typická cena asi 1,26 €. V najbližšom období tak môžeme očakávať pohyb okolo tejto úrovne s tým, že v budúcom roku by mali ceny začať stúpať aj nad túto úroveň."

Boris Tomčiak, investičný manažér Finlord: "Obecne platí, že všetky firmy v ekonomike len veľmi pomaly znižujú ceny svojich produktov a služieb. Zákazníci totiž nedokážu oceniť zlacňovanie. Čerpacie stanice nie sú výnimkou. Na druhej strane je nutné uviesť, že z dlhodobého hľadiska si čerpacie stanice udržujú svoju maržu vyjadrenú v absolútnej výške. Taktiež spotrebná daň je v absolútnej výške.

To znamená, že keď je cena ropy a pohonných hmôt nízka, tak ani výraznejšie zníženie cien ropy na trhoch nevyvolá prudšie zníženie cien pohonných hmôt. Naopak pri vyšších cenách ropy sa ceny na čerpacích staniciach zvyšujú takmer proporcionálne s rastom cien ropy.

Preto sa nám zdá, že cenové pohyby nahor sú v prípade pohonných hmôt rýchlejšie a väčšie ako cenové pohyby nadol. Extrémny príklad pre pochopenie: cena ropy spadne o 100 percent z 1 na 0,001 doláru. Cena PHM by ale pri súčasných daniach poklesla len o 1 cent na liter."

01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-11 09:05:00 - Feat.: - Title: Malý trnavský crossover bude ešte lacnejší. Okrem e-pohonu dostane aj klasické motory 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:04 - Feat.: - Title: Európe chýba top palivo, jeho cena preto stúpa. Dôvod je až ďaleko za Atlantikom 04 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 05 - Modified: 2024-03-27 17:54:42 - Feat.: - Title: Rusko zvyšuje dovoz benzínu z Bieloruska, domáce zásoby klesajú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:30