StoryEditor

Čína porazila celý svet. V ktorých mestách sa oplatí investovať?

17.12.2016, 23:00
Autor:
emoemo
Prieskum Global Cities Index zoraďuje mestá podľa lukratívnosti nehnuteľností.

Čínske veľkomestá zaujali hneď štyri miesta v prvej päťke prieskumu Global Cities Index, ktorý meria lukratívnosť nehnuteľností. Z európskych miest sa v top tridsiatke umiestnili len Londýn, Paríž a Madrid. Index hodnotí mestá podľa rôznych faktorov, ako sú ekonomický rast, predpokladaný príjem v nasledujúcich desiatich rokoch alebo veľkosť pracujúcej populácie.

Hovorí sa o nej ako o budúcej svetovej superveľmoci. Potom, čo Západ porazila v ekonomickom raste, vzdelaní a produktivite, tlačí sa Čína nahor aj v rebríčku lukratívnych realít. Štyri z jej rozľahlých metropol obsadili top päťku v ukazovateli Global Cities Index, píše britský Daily Mail.

Index vytvára spoločnosť Schroders zaoberajúca sa asset manažmentom, teda správou majetku. Jej fond investuje do akcií, ktoré by mali ťažiť zo silného dopytu po komerčných realitách v najlukratívnejších svetových veľkomestách.

"Ideálne" veľkomesto má vysoký predpokladaný ekonomický rast a zvyšujúci sa počet obyvateľov a tiež v ňom pracujú kvalifikovaní ľudia, ktorí disponujú vysokými príjmami. Mestá na najvyšších pozíciách rebríčka sa tiež pýšia špičkovými univerzitami a majú silnú infraštruktúru. Sú ekonomicky rozmanité a svojim obyvateľom ponúkajú veľa kultúrnych a voľnočasových aktivít.

Tvorca indexu ale nezmienil niektoré negatíva, napríklad vplyv životného prostredia v danom meste na ľudské zdravie. Napríklad kvôli smogu, ktorý sa často objavuje v Pekingu, pripomína server Finews.asia.

"Čínska mestá rýchlo rastú s tým, ako sa krajina industrializujú a stúpa HDP a maloobchodné tržby. Jediná vec, ktorá zatiaľ tieto mestá drží späť, je disponibilný príjem - teda peniaze, ktoré ľudia míňajú za veci iné ako základné potreby," konštatuje Hugo Machin, jeden zo šéfov Schroder Global Real Estate Securities. "Očakávame, že čínske metropoly sa počas nasledujúcich rokov stanú čoraz dôležitejšími a v našom investičnom svete budú hrať významnú úlohu," doplnil.

Kvôli čínskym zákonom je však v mnohých prípadoch ťažké do miestnych nehnuteľností investovať priamo. Dá sa to ale urobiť napríklad prostredníctvom hongkonských realitných spoločností.

01 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:54