StoryEditor

Zlato a striebro porazil FED

20.12.2016, 10:01

Ceny na trhu
Minulý týždeň sme mali na trhu opätovne „paseku“. Začiatok týždňa bol mierne nudný. Zlato sa pohybovalo okolo 1160 USD. Striebro okolo 17 USD. V stredu oba drahé kovy mierne poklesli. Avšak následne prišiel štvrtok, kedy ceny padali riadne. Zlato kleslo skoro až 1120 USD. Striebro padlo pod 16 USD.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1134,6 USD, čo bolo o 25 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 16,07 USD, čo bolo nakoniec o 74 centov menej ako predminulý týždňom. Pomer cien zlata a striebra týmto stúpol na úroveň 1 ku 70,6, čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo menej ako zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 164 a klesol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 73 USD.

Dianie na trhu
Od 21.11. 2016 sme na viagold.sk písali, že ceny drahých kovov majú kam padnúť. Trh bol prekúpený na oboch trhoch. Rovnako sme hovorili o tom, že striebru sa netreba čudovať, ak padne pod 16 USD. Minulý týždeň na dané slová prišlo po viac ako troch týždňoch. Fundamenty sú v tomto zmysle ako kotva lode, ktorá má síce napnuté plachty a vietor ju niekam ťahá (špekulanti), avšak na konci dňa – pokiaľ sa fundamenty nezmenia – stiahne kotva loď tam, kam patrí. Mnohým sa to nemusí pozdávať, ale práve takto funguje trh so zlatom a striebrom.

FED nakoniec sadzby dvihol. Základné sadzby samozrejme nestúpli významne. Sám som však zvedavý, aký to bude mať dopad. V prípade vyššieho záujmu o kapitál sa môžu reálne trhové sadzby pohnúť aj ešte vyššie (na čo potom bude reagovať aj FED, ďalším dvíhaním sadzieb). Aký to bude mať dopad na tých, ktorí si požičiavali pri nižších sadzbách napr. kapitál na nákup akcií a výplatu dividend? Bude mať toto rozhodnutie dopad na krehkú americkú ekonomiku a tým i na ostatných? Uvidíme, ale až v roku 2017.

Zlato i striebro reagovali po zvýšení sadzieb prepadom. Čo sa popri tom dialo s fundamentami? Na moje prekvapenie nič moc. Prepad cien nebol sprevádzaný nejakým stresom. Na trh prichádzalo dostatok zlata i striebra - toho relatívne menej. Keďže to bolo v situácii, kedy FED zverejňoval svoje rozhodnutie, neprekvapili by ma intervencie na trhu so zlatom zo strany FEDu, či BIS; intervencie v podobe toho, že dodali na trh (požičali) zlato. To však s určitosťou nevieme. Faktom však je, že striebro centrálne banky nevlastnia a nemajú tam ako priamo intervenovať a na striebre fundamenty posilnili. Pri striebre nie je na trhu stres, ale zvýšil sa dopyt, resp. na trh neprichádzalo toľko striebra ako pri zlate. Môžeme teda len špekulovať a skôr pozorovať trh, či sa na fundamentoch niečo zmení. Keďže najbližší pravidelný komentár budem písať až 9.1.2017, sledujte facebook Viagold-u, kde hodím nejaký stručný update. V stredu ešte napíšem môj názor na ostatné dianie okolo údajnej manipulácie striebra a zlata pri fixácii cien – veľké odhalenie Deutshcebank. Potom sú už sviatky.

Výhľad
Idú sviatky. Minulý rok sme pri nízkej likvidite na trhu, zažili dno na zlate i striebre. Je dosť možné, že sa to zopakuje. Má ako. Oba drahé kovy vykazujú ešte potenciál poklesu; striebro klasicky viac a zlato menej. Nečudoval by som sa pri striebre ešte nižším cenám pod 16 USD a v okolí 15,5 USD. Zlato by sa mohlo udržať na súčasných cenových úrovniach, resp. mierne klesnúť – trh na zlate je totiž vyrovnanejší.
Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom a sledujte najzaujímavejšie správy, ktoré sa týkajú zlata a striebra.
Vývoj cien drahých kovov

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:05