Svoje si v tomto roku prežila aj britská libra. Od začiatku roka mierne klesala. Trhy sa totiž obávali, ako dopadne referendum o brexite a o to, čo by prípadný odchod spôsobil. Ďalší pokles prišiel po referende, ktoré prinieslo rozhodnutie Británie odísť z Európskej únie. „Od júna oslabila voči euru o viac ako desať percent, pričom počas najväčšieho prepadu zaznamenala až takmer 24-percentný pokles,“ vysvetľuje Tomáš Rajtar z J&T Banky. Britská mena je aj koncom roka vystavená volatilite, a to najmä kvôli tomu, že doposiaľ nie je jasné, ako bude odchod Veľkej Británie z Únie vyzerať. „Mene nenahráva ani to, že Brusel chce z Veľkej Británie spraviť exemplárny príklad dôsledkov odchodu z Únie,“ dodáva Rajtar.TASR/AP
StoryEditor

Libra sa prepadla na trojmesačné minimum, reaguje na špekulácie o tvrdom brexite

16.01.2017, 11:36
Autor:
ČTKČTK
Britská mena oslabuje, nadol ju tlačí najmä neistota ohľadom dopadov brexitu.

Britská libra sa dnes k doláru prepadla až na trojmesačné minimum pod 1,2 dolára. Reagovala tak na špekulácie médií, podľa ktorých britská premiérka Theresa Mayová v utorňajšom prejave signalizuje takzvaný tvrdý brexit, teda ústup Británie od jednotného európskeho trhu.

Libra zostúpila až na 1,1983 dolára, najnižšie od vlaňajšieho októbra. Neskôr sa vrátila nad hranicu 1,2 dolára, proti piatkovému záveru však stále vykazovala pokles o viac ako jedno percento.

Prepad po brexite

Voči euru dnes libra stráca takisto viac než percento. Jednotná európska mena sa vyšplhala až na 0,8853 libier, najviac za dva mesiace. Hovorca Mayovej dnes správy médií o načrtnutí plánov tvrdého brexitu v prejave označil za špekulácie.

Od júnového referenda o odchode Británie z Európskej únie oslabila libra zhruba o 20 percent. Nadol ju tlačí najmä neistota ohľadom dopadov brexitu na ekonomiku a zahraničný obchod.

Kontrola migrácie

Niektoré britské médiá cez víkend uviedli, že Mayová v prejave vyzve na vytvorenie "skutočne globálnej Británia" viac otvorenej svetu. Britský minister financií Philip Hammond nemeckým novinám Welt am Sonntag povedal, že Británia je pripravená urobiť čokoľvek bude treba, aby ochránila svoju ekonomiku - vrátane toho, že sa odvráti od európskeho trhu inam.

"Ak Veľká Británia opustí EÚ bez zmluvy o prístupe k jednotnému trhu, potom prinajmenšom krátkodobo naša ekonomika utrpí. V takom prípade budeme musieť zmeniť hospodársky model," povedal minister. Britské médiá z týchto vyhlásení usudzujú, že Mayová je rozhodnutá opustiť EÚ bez akejkoľvek formy privilegovaného partnerstva, čo je variant označovaný ako "tvrdý brexit".

Londýn dal už skôr najavo, že je pre neho dôležité mať kontrolu aj nad počtom migrantov, ktorí smerujú na britské ostrovy.

01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 05 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:13