hypotékaHN/Marek Kmeť
StoryEditor

Banky začali jarné akcie na hypotéky. Už v zime

02.02.2017, 12:49
Na hypotekárnom trhu sa môže zopakovať ošiaľ z minulého roka.

Banky vtedy začali znižovať úroky kvôli zmenám v predčasnom splácaní hypoték, ktorý klesol na jedno percento. Preto už vo februári spadli úroky na 1,5 percenta a v niektorých finančných domoch aj nižšie.

Teraz opäť začínajú s úrokovými lákadlami už vo februári. VÚB banka oznámila, že bude ponúkať hypotéky s trojročnou viazanosťou už od 1,39 percenta. Navyše tento finančný ústav láka klientov na garanciu, že mu úrok v priebehu roka zníži, ak pôjde ešte nižšie.

Ostatné banky môžu VÚB banku nasledovať v rámci konkurenčného boja, napriek tomu, že analytici odhadovali, že v tomto roku už úroky nebudú padať, lebo sú už na dne a banky na maržiach veľa nezarábajú.

Prísnejšie pravidlá

Finančné domy však môžu nižšími úrokmi lákať klientov do marca, keď začnú platiť prísnejšie pravidlá Národnej banky Slovenska o poskytovaní hypoték. Medzi ne patria napríklad prísnejšie posudzovanie príjmov žiadateľov o úver.

Banky budú skúmať príjmy už nie za posledné tri mesiace, ale až za pol roka. Podrobnejšie sa budú prezerať aj výdavky žiadateľov na domácnosť či na iné splátky úverov. Banky budú vyžadovať, aby mal klient aj 20 percentnú rezervu z príjmov po odpočítaní životného minima a splátky úveru. Tá však bude nutná až od roku 2018, od marca tohto roka to bude len päť percentná rezerva, ktorá bude postupne narastať.

Podľa odhadov Angeliky Farkašovej, vedúcej úverových produktov VÚB, cez tvrdšie pravidlá nemusí preliezť od päť do sedem percent žiadateľov o hypotéku.

Dlhšie fixy idú hore

Zvyšovanie úrokov sa už začalo, ale len na dlhších fixáciách. Od začiatku januára Slovenská sporiteľňa skončila svoju zvýhodnenú kampaňová ponuka pri 5-ročnom fixe a zvýšila úroky o 0,1 percentuálneho bodu. Vyššie úroky na hypotékach s päťročnou viazanosťou dostanete aj v Sberbank Slovensko, ktorá zvýšila sadzby o dve desatiny percentuálneho bodu. Už v decembri minulého roka zvýšila úroky na hypotékach pri dlhších viazanostiach aj UniCredit Bank od 0,2 do 0,4 percentuálneho bodu.

„Úroky na dlhých fixáciách už začali rásť kvôli vyšším nákladom financovania bánk na trhoch,“ vysvetľuje Andrej Arady, analytik VÚB banky. Banky kryjú hypotéky najmä vydávaním hypotekárnych záložných listov a výnosy na nich pri dlhších splatnostiach rastú.

Vstup nového hráča

Karty pri hypotékach môže zamiešať aj vstup nového hráča na hypotekárny trh. Poštová banka už začiatkom roka avizovala, že sa chystá čoskoro naň vstúpiť. „Čakáme na správnu príležitosť. Sadzby na úveroch na bývanie už našli dno. Som rád, že sme sa nepustili do cenovej vojny v minulom roku. Máme produkty nachystané, môžeme ich spustiť aj o týždeň, ale nebudem špecifikovať v ktorom kvartále,“ povedal v januári pre HN Andrej Zaťko, generálny riaditeľ Poštovej banky. Odborníci odhadujú, že vstup na trh s úvermi na bývanie môže prísť už vo februári alebo v marci, kedy banky zvyknú spúšťať jarné hypotekárne akcie. Peter Világi, analytik Fincentra, tvrdí, že banka čaká na rast úrokových sadzieb, ktoré skôr či neskôr pôjdu hore.

Prísnejšie úverové pravidlá na hypotéky od marca 2017

  • Obmedzenie 80 percentných hypoték na nových úveroch
  • Banky budú skúmať príjmy už nie za posledné tri mesiace, ale až za pol roka
  • Podrobnejšie sa budú prezerať aj výdavky žiadateľov na domácnosť či na iné splátky úverov
  • Podnikatenia budú musieť podrobnejšie dokladať svoje príjmy. Nebude stačiť len daňové priznanie
  • Prísnejšie skúmanie príjmov pri navýšení úveru o 2000 eur alebo o 5 percent zostatky úveru pri hypotékach nad 30 rokov
  • päť percentnú rezerva z príjmu, ktorá postupne narastie až na 20 percent
01 - Modified: 2024-04-25 14:42:20 - Feat.: - Title: Dlžníci viac ako refinancovanie využívajú zmenu podmienok existujúcich hypoték. Počet úverov rastie 02 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-25 07:06:14 - Feat.: - Title: Ako zvládnuť vysoké splátky hypotéky bez pomoci štátu? Dá sa to dosiahnuť týmito spôsobmi 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:20