Tomáš Krist, MAFRA
StoryEditor

Česko nie je vyspelá krajina, hlási americká banka. Preradila ho do rozvíjajúceho sa sveta

23.02.2017, 15:40
Autor:
ČTKČTK
Na českú ekonomiku bude banka po novom pozerať ako na jednu z rozvíjajúcich sa. Príjem na hlavu v Česku sa už tretí rok pohybuje pod bankou stanovenou úrovňou pre vyspelé krajiny.

Americká banka JPMorgan vyradí české štátne korunové dlhopisy zo svojich indexov rozvinutých trhov a zaradí ich od apríla medzi dlhopisové indexy rozvíjajúcich sa krajín GBI-EM.

Banka v oznámení klientom podľa agentúry Reuters uviedla, že toto rozhodnutie prijala po tom, ako hrubý národný produkt Česka na hlavu zostal tri roky po sebe pod hranicou, ktorú vyžaduje pre rozvinuté trhy. Podľa JPMorgan by mal tento krok posilniť dopyt po českých dlhopisoch.

Pod kontrolou má 207 miliárd dolárov

Banka riadi svetovo najpoužívanejšie dlhopisové indexy pre rozvíjajúce sa trhy a indexy GBI-EM sledujú fondy, ktoré majú v správe okolo 207 miliárd dolárov.

České korunové dlhopisy vstúpia do indexov GBI-EM od 28. apríla s váhou 3,3 percenta. V zodpovedajúcom pomere sa potom znížia váhy dlhopisov Poľska, Turecka a Juhoafrickej republiky, uviedla banka.

V ďalších mesiacoch by tento krok mal podľa JPMorgan pritiahnuť do nákupov českých obligácií dodatočné tri až štyri miliardy dolárov. Odchod českých dlhopisov z indexov pre rozvinuté trhy naproti tomu "žiadny výraznejší odliv" peňazí od českých bondov znamenať nebude, pretože tieto cenné papiere mali v týchto indexoch váhu len 0,17 percenta.

Paradoxná situácia

"Čo sa môže na prvý pohľad zdať ako nepríjemnosť, je v skutočnosti priaznivou správou pre české štátne dlhopisy," uviedol ekonóm Komerční banky Marek Dřímal. V rámci rozvinutých krajín mali české dlhopisy len veľmi malú váhu, dopyt po nich preto podľa Dřímala nebol veľký.

"Teraz po presune do skupiny rozvíjajúcich sa krajín má Česko váhu oveľa väčšiu, záujem o vládne dlhopisy sa preto paradoxne zvýši. Fondy ich pravdepodobne budú kupovať, aby ich portfóliá zodpovedali novým podmienkam, vrátane zaradenia českých bondov," doplnil Dřímal.

Záujem o české dlhopisy v posledných mesiacoch výrazne vzrástol. Rastúca inflácia posilnila očakávanie, že Česká národná banka sa blíži k ukončeniu devízových intervencií, ktoré od roku 2013 držali kurz koruny okolo 27 Kč za euro. JPMorgan a ďalšie banky a analytici všeobecne usudzujú, že po ukončení intervencií by koruna mohla postupne spevňovať.

01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:06