Jiří Benák, idnes.cz
StoryEditor

Česi naďalej umelo oslabujú korunu, centrálna banka potvrdila masívne intervencie

07.03.2017, 10:55
Autor:
TASRTASR
Česi sa intervenciami snažia udržať kurz meny pod hranicou 27 korún za euro.

Objem intervencií Českej národnej banky (ČNB) na udržanie koruny v stanovenom pásme bol v januári 2017 najvyšší od spustenia umelého oslabovania českej meny v novembri 2013. ČNB totiž musela v januári brániť kurz českej koruny pred špekulantmi, ktorí očakávajú jej posilnenie po konci intervencií. K vysokému záujmu špekulantov prispela hlavne rastúca inflácia.

Podľa odhadov ekonómov objem intervencií sa vo februári oslabil, ale aj tak bol ale druhý najvyšší od ich začatia.

Podpora rastu

ČNB v januári použila na nákup spoločnej európskej meny približne 391 miliárd Kč, za ktoré nakúpila eurá v objeme 14,5 miliardy. Oficiálne údaje českej centrálnej banky tak potvrdili predchádzajúce odhady ekonómov. Predajom korún na devízových trhoch sa ČNB snaží udržať kurz českej meny pod hranicou 27 českých korún za euro

Objem januárových intervencií bol rekordný, odkedy ČNB zaviedla kurzový záväzok. Centrálna banka umelo oslabuje českú korunu, aby podporila hospodársky rast a zabránila prepadu ekonomiky do deflácie.

Záujem špekulantov

Dôvodom, prečo musí ČNB korunu intenzívne brániť, je najmä záujem zahraničných špekulantov. Tí nakupujú českú menu v presvedčení, že voči euru po ukončení kurzového záväzku posilní a oni na pohybe kurzu zarobia.

V januári bol záujem špekulantov o českú korunu mimoriadne vysoký. Jednou z príčin bolo aj otváranie nových pozícií na začiatku roka. Hlavným dôvodom však bol nárast inflácie, ktorá už v decembri prekonala očakávania ekonómov a dosiahla 2-percentný cieľ centrálnej banky.

V januári sa potom ešte zrýchlila na 2,2 percenta a odhady o februárovom raste spotrebiteľských cien hovoria o 2,5 percenta. Analytici očakávajú, že česká inflácia sa bude nad úrovňou 2 percent pohybovať počas celého tohto roka a mohla by sa dokonca vyšplhať až k trom percentám.

Koniec v polovici roka?

Udržateľné dosiahnutie inflačného cieľa je pre ČNB základnou podmienkou ukončenia intervencií. Investori preto začali po decembrových a januárových údajoch o raste spotrebiteľských cien čoraz viac veriť tomu, že banka opustí kurzový záväzok hneď na začiatku 2. štvrťroka.

Teda tesne potom, čo vyprší jej sľub, že bude intervenovať na trhu prinajmenšom do konca 1. kvartála. ČNB však naďalej tvrdí, že najpravdepodobnejším termínom takzvaného "exitu" je polovica tohto roka.

Čísla o výške intervencií za február zverejní ČNB až o mesiac, ale odhady hovoria o tom, že boli nižšie než v januári. "Vo februári podľa našich odhadov intervencie pokračovali stále v relatívne intenzívnej podobe a dosiahli približne 210 miliárd českých korún," uviedol hlavný ekonóm ING Bank Jakub Seidler. Dodal, že aj tak išlo o druhú najvyššiu hodnotu od začiatku intervencií.

Problém s protistranou 

Za prvé dva mesiace tohto roka tak ČNB nakúpila eurá za približne 600 miliárd Kč (22,20 miliardy eur). To je viac než za celý minulý rok, kedy objem intervencií predstavoval 455 miliárd Kč. Celkovo do konca januára už ČNB intervenovala v objeme zhruba 1,3 bilióna Kč, pri započítaní neoficiálnych februárových údajov už za 1,5 bilióna Kč.

Záujem o českú korunu sa vo februári znížil, pretože investori a špekulanti si začali uvedomovať, že po konci intervencií by nemusela česká koruna významnejšie posilniť. Súvisí to s tým, že ich pozície v českej korune sú tak obrovské, že môžu mať po "exite" problém nájsť protistranu. Hromadné zatváranie pozícií by navyše mohlo viesť aspoň krátkodobo dokonca až k oslabeniu kurzu českej meny.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:47