saudi čínaReuters
StoryEditor

Saudi utužujú vzťahy s Čínou. Zvýšia spoluprácu v ropnom sektore

18.03.2017, 11:34
Autor:
ČTKČTK
Saudská Arábia a Čína sa dohodli, že zvýšia spoluprácu v ropnom sektore, vrátane dodávok saudskej ropy neustále rastúcemu čínskom trhu.

Obe krajiny spája aj záujem o vyriešenie občianskeho konfliktu v Jemene, ktorého vláde čeliacej šiitskemu povstaniu vyjadrili podporu. Vyplýva to zo spoločného komuniké vydaného na záver návštevy saudskoarabského kráľa Salmána v Číne.

Podľa agentúry Reuters sa najväčší svetový vývozca ropy snaží stmeliť vzťahy s druhou najväčšou svetovou ekonomikou. Saudská Arábia sa usiluje o zvýšenie vývozu ropy do Číny po tom, čo ju vlani o časť podielu na tomto trhu pripravilo Rusko. Rijád tak chce urobiť spoluprácou s tromi najväčšími čínskymi ropnými koncernami.

Obchodné dohody za desiatky miliárd

"Obe krajiny (Saudská Arábia a Čína) sú ochotné zvýšiť úroveň svojej spolupráce v ropnom sektore, vrátane dodávok saudskej ropy neustále rastúcemu čínskemu trhu," citovala z vyhlásenia agentúra Nová Čína.

"Obe strany zdôrazňujú dôležitosť stability na svetových ropných trhoch pre globálnu ekonomiku. Čína oceňuje, že Saudská Arábia je bezpečným a spoľahlivým dodávateľom ropy na svetový trh, a oceňuje aj úlohu, ktorú zohráva v zabezpečení stability na globálnom trhu s ropou," uvádza sa v texte.

Za Salmánovej prítomnosti podpísali zástupcovia oboch krajín už vo štvrtok obchodné dohody v hodnote až 65 miliárd dolárov. Zmluvy zahŕňajú širokú škálu činností od energetiky po vesmírne aktivity.

Podpora jemenskej vláde

Čína sa tradične príliš diplomaticky neangažuje v riešení konfliktov na Blízkom východe, hoci je na dodávkach ropy z regiónu pomerne závislá, upozorňuje Reuters. V súčasnosti sa však snaží viac zapojiť do úsilia o ukončení šesť rokov trvajúcej občianskej vojny v Sýrii, kde Saudská Arábia podporuje povstalcov bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada.

V minulom roku Čína takisto ponúkla podporu jemenskej vláde, ktorá sa opiera aj o pomoc koalície arabských krajín pod vedením Saudskej Arábie v boji proti šiitskym povstalcom. Tie podporuje Irán.

Čína v tomto smere postupuje opatrne, pretože pestuje dobré vzťahy aj s Iránom. Čínsky prezident Si Ťin-pching navštívil vlani v januári ako Saudskú Arábiu, tak Irán. V dnešnom spoločnom vyhlásení však Čína a Saudská Arábia zdôrazňujú svoju podporu jemenskej vláde.

Čínska diplomatická aktivita na Blízkom východe sa prejaví aj na budúci týždeň, kedy najľudnatejšiu krajinu sveta navštívi izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Kráľ Salmán dnešným odletom z Číny dokončil mesačnú cestu po Ázii, v rámci ktorej propagoval investičné príležitosti v Saudskej Arábii, vrátane predaja podielu v štátnej ropnej spoločnosti Aramco.

01 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 02 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 03 - Modified: 2024-04-26 10:27:50 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Dongfeng rokuje o výstavbe závodu v Taliansku 04 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 05 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:21