StoryEditor

Luxusné byty v Londýne nikto nechcel, teraz sú na Airbnb za vyše 1700 eur na noc

27.03.2017, 19:20
Autor:
iDnesiDnes

Dva roky hľadali vlastníci luxusných apartmánov pri londýnskom Hyde Parku kupca. Márne. Rozhodli sa preto byty prenajímať cez Airbnb. Hostia zaplatia za jednu noc cez túto alternatívnu ubytovaciu službu 1 500 libier, teda v prepočte 1 736 eur.

Podľa spoluzakladateľa maklérskej firmy Xenyos Hasana Hasana, ktorá prenájom aj predaj nehnuteľnosti sprostredkúva, je cena nastavená veľmi vysoko, ale ani v minulosti nemal majiteľ zrovna skromné požiadavky. Vlastník apartmány predáva za 8,65 milióna libier, teda cez 10 miliónov eur, a dúfa, že sa mu prenájmom vráti aspoň časť peňazí investovaných do rekonštrukcie.

​Ako informovalo spravodajstvo Bloomberg, nie je to ojedinelý prípad ponuky luxusných nehnuteľností na Airbnb. Aj ďalší vlastníci horšie predajných realít túto krátkodobú možnosť využívajú ako náplasť, ktorá pokryje náklady na správu majetku.

Zahraniční vlastníci realít túto možnosť viac využívajú aj kvôli tomu, že im značnú časť z príjmov ukrajuje slabá libra. Tento rok do konca februára príjmy z luxusných prenájmov medziročne klesli o 5,1 percenta.

Niektorí z investorov do realít preto s predajom čakajú do doby, než sa trh spamätá. Počet domov, apartmánov či bytov na lepších adresách v ponuke na prenájom rastie. Ich množstvo za pol roka stúplo o pätinu, uviedla realitná spoločnosť Knight Frank.

Developeri majú problém predať rozostavané a nové rezidenčné projekty. Aktivita v sektore bola vlani najnižšia za posledné štyri roky a realitné firmy držia v rukách rekordné množstvo nehnuteľností. Dopyt stláčajú tiež vyššie dane.

Kombinácia týchto faktorov je dôvodom, prečo rastie na obľube umiestňovanie ponúk na Airbnb. Predpokladá sa, že inzercia luxusných nehnuteľností na Airbnb porastie v nasledujúcich rokoch o desiatky percent.

"Záujem o dlhodobé prenájmy nie je po hlasovaní o brexite veľmi silný, vlastníci nehnuteľností však potrebujú udržať svoje príjmy," vysvetľuje Gao Xiang, prezident realitnej spoločnosti JC International Property, ktorá cieli na čínskych a japonských investorov v Londýne. Výnosy sú nízke a situáciu ešte zrejme zhorší zníženie daňových zliav z úrokov pri hypotékach, ktoré začne platiť v apríli.

01 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom 02 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 03 - Modified: 2024-03-11 09:14:15 - Feat.: - Title: Londýnske Letisko Heathrow má za sebou najúspešnejší február. Počet cestujúcich prekonal úroveň spred pandémie 04 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 05 - Modified: 2024-02-16 12:39:00 - Feat.: - Title: Zendaya na premiére šokovala kostýmom, vo filme uvidíme nové tváre. Prečítaj si zaujímavosti o pokračovaní Duny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 02:47