I Če-jongReuters
StoryEditor

Veľký problém Samsungu. Jeho šéf skončil v putách

07.04.2017, 12:30
Autor:
ČTKČTK
Dedič skupiny Samsung Group je obvinený zo sprenevery, korupcie a ďalších činov.

Dedič skupiny Samsung Group I Če-jong bol dnes pred súdom obvinený zo sprenevery, korupcie, krivého svedectva a ďalších činov, informovala agentúra AP. Podľa žalobcov zohral kľúčovú úlohu v korupčnom škandále, ktorý viedol k zosadeniu bývalej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje. Šéf najväčšej juhokórejskej korporácie obvinenia popiera.

Prokurátor Pak Jong-so v úvodnej reči konštatoval, že prípad I Če-Jonga je "typickým príkladom hlboko zakoreneného a nezdravého prepojenia politiky a obchodu". Prokuratúra tvrdí, že poskytol dôverníčke bývalej prezidentky Čche Son-sil 43 miliárd wonov výmenou za politické služby.

Žaloba sa zamerala na údajnú motiváciu dediča skupiny Samsung. Myslí si, že I Če-jong chcel, aby mu vláda uľahčila prevzatie vedenia konglomerátu od otca. I Če-jong na čele priemyselného konzorcia fakticky stál v roku 2014 po tom, čo jeho otca postihol infarkt.

Vnuk zakladateľa Samsungu bol predvedený v putách. Všetky obvinenia z úplatkárstva odmietol. Tvrdil, že Samsung bol k odovzdaniu finančných prostriedkov donútený. V súvislosti so škandálom boli pred súd predvedení tiež ďalší štyria manažéri Samsungu. Aj tí obvinenia odmietajú.

Bývalá juhokórejská prezidentka bola zadržaná minulý týždeň, je vo väzbe, ale nebola ešte formálne obvinená. Dôvodom odvolania prezidentky z funkcie je jej kontakt s dôverníčkou Čche Son-sil, ktorá zrejme dostala možnosť zasahovať do štátnych záležitostí, hoci nemala žiadnu oficiálnu funkciu. Priateľka hlavy štátu čelí aj podozreniu, že s využitím svojich väzieb na prezidentku nútila juhokórejské firmy, aby darovali peniaze nadáciám, ktoré ona sama riadila.

Podľa ázijského korešpondenta BBC vzbudzujú nadchádzajúce májové prezidentské voľby nádeje, že nová hlava štátu sa bude usilovať o reformu najväčších priemyselných konglomerátov, známych ako čeboly. Otázkou ale je, do akej miery sú takéto reformy realistické v krajine, kde desať najväčších čebolov vlastní viac ako štvrtinu všetkého obchodného majetku. Len samotný Samsung utvára pätinu juhokórejského HDP.

01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:22