StoryEditor

Bojkot a strata štvrť miliardy dolárov. Aerolinky tvrdo doplatili na video s vyvedeným pasažierom

12.04.2017, 18:50
Autor:
hašhašsansan
United Airlines nasilu vyviedli pasažiera z lietadla. Predali totiž viac leteniek, ako mali miest v lietadle.

Muž, ktorého ochranka násilne vyviedla z preplneného lietadla spoločnosti United Airlines, sa so zraneniami lieči v nemocnici v Chicagu. Podľa agentúry AP to uviedol jeho právnik. Riaditeľ aerolinky Oscar Munoz, ktorý zamestnanca pôvodne bránil, sa za incident ospravedlnil a označil ho za "strašný". Cena akcií spoločnosti však medzitým prudko klesla a ani jej následný rast nedokázal prepad kompenzovať.

Podľa agentúry AP je muž, ktorého letisková ochranka z lietadla vyviedla, 69-ročný lekár David Dao z Kentucky. Jeho rodina vo vyhlásení uviedla, že "si veľmi cení príval modlitieb, záujem aj podporu, ktorých sa jej dostalo", do Daovho prepustenia z nemocnice sa už ale k incidentu vyjadrovať nebude.

Zástupcovia spoločnosti United Airlines oznámili, že už sa s mužom pokúsili spojiť, aby mohli situáciu spoločne vyriešiť. Výkonný riaditeľ spoločnosti Oscar Munoz sa v utorok za incident ospravedlnil. "Som stále znepokojený tým, čo sa stalo. Hlboko sa ospravedlňujem zákazníkovi, ktorý bol násilne vyvedený, a všetkým zákazníkom na palube. S nikým by sa nemalo takto zaobchádzať," uviedol Munoz v oficiálnom vyhlásení. Dodal, že sa spoločnosť postará o to, aby sa podobná situácia už nikdy neopakovala.

Pád o štvrť miliardy
Munoz svojim ospravedlnením zrejme reagoval na kritiku kvôli tomu, ako sa k prípadu pôvodne postavil. Do médií sa totiž dostal interný e-mail, v ktorom uviedol, že zamestnanci konali podľa zavedených postupov a že sa pasažier správal "rušivo a agresívne".

Veľmi rýchlo sa navyše ukázalo, že sa aerolinkám ich postup príliš nevyplatil. Trhová hodnota najväčšej americkej leteckej spoločnosti United Continental, pod ktorú United Airlines spadajú, sa už prepadla o 1,1 percenta čo predstavuj stratu štvrť miliardy dolárov. V utorok pri tom boli straty ešte vyššie. Z mínusu 800 miliónov dolárov sa však spoločnosť mierne spamätala. 

MarketWatch

Bojkot stálych zákazníkov aj Číňanov
Na aerolinky sa obrátil aj hnev stálych zákazníkov, ktorí sľubujú, že ju budú bojkotovať. Hovorca Bieleho domu Sean Spicer incident označil za "znepokojujúci" a sociálne siete zaplnili satirické komentáre užívateľov, ktorí aerolinkám vymýšľajú nové reklamná heslá alebo navrhujú, aby na palube vzniklo miesto pre klub bitkárov.

Niektorí zákazníci aeroliniek tiež začali ničiť svoje vernostné karty a dodávajú, že s firmou prestanú lietať.

Príležitosť si nenechali ujsť ani konkurenčné aerolinky. Jordánska spoločnosť Royal Jordanian na Twitteri uviedla, že vláčenie pasažierov je na palube jej lietadiel prísne zakázané. Narážku si neodpustila ani spoločnosť Emirates. Riaditeľ United Airlines Munoz pritom minulý mesiac o aerolinkách z Blízkeho východu vyhlásil, že to nie sú skutočné aerolinky. "Sú to medzinárodné značkové dopravné prostriedky svojich krajín," povedal.

Kauza rezonuje stále aj v Číne. Dao má totiž zrejme čínskych predkov a podľa jedného z pasažierov pri incidente kričal: "Vybrali ma, pretože som Číňan!". K bojkotu aeroliniek tak vyzývajú aj obyvatelia tejto ázijskej krajiny, podľa ktorých išlo o diskrimináciu. United sú pritom najväčšími americkými aerolinkami, ktoré v Číne pôsobia, a podľa CNBC obsluhujú dvadsať percent všetkých letov medzi oboma krajinami - teda takmer sto letov týždenne.

Udalosť sa stala v nedeľu na linke z Chicaga do Louisville v Kentucky, na ktorej spoločnosť odbavila viac cestujúcich, ako predstavovala kapacita lietadla. Počítač tak náhodne vybral štyroch ľudí, ktorých aerolinky vylúčili z prepravy. Jeden z vylúčených sa ale odmietol svojho miesta vzdať, zo sedačky ho preto vyniesla ostraha. Muž sa po chvíli do lietadla vrátil, podľa svedkov mal ale zakrvavenú tvár a správal sa zmätene.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 05 - Modified: 2024-04-10 18:00:00 - Feat.: - Title: Akcie sa odtrhli od súvah centrálnych bánk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:50