Reuters
StoryEditor

Na francúzske voľby sa chystá aj eurobanka. Je pripravená poskytnúť peniaze

22.04.2017, 18:31
Autor:
ČTKČTK

Európska centrálna banka (ECB) by po prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku mohla v prípade potreby poskytnúť núdzové financovanie tamojším bankám. Uviedol to dnes guvernér rakúskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Ewald Nowotny. Zároveň ale vyjadril presvedčenie, že takýto krok nebude potrebný.

Investori sa obávajú, že prípadný úspech euroskeptických kandidátov Marine Le Penovej a Jeana-Luka Mélenchona by mohol vyvolať otázky ohľadne budúcnosti Francúzska v Európskej únii, rozvíriť finančné trhy a spôsobiť odliv vkladov, píše agentúra Reuters.

Nowotny uviedol, že ECB je pripravená poskytnúť francúzskym bankám financovanie z núdzového programu ELA.

"Ak by určité francúzske banky mali problémy s likviditou, má ECB program ELA. Žiadne mimoriadne pohyby (vo finančnom sektore) však samozrejme nepredpokladáme," povedal novinárom na zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB) vo Washingtone.

Francúzske banky majú v súčasnosti viac hotovosti, než potrebujú. Podľa posledných údajov majú u ECB okrem povinných rezerv uložených 174 miliárd eur, píše agentúra Reuters.

Nowotny upozornil, že "hystéria" okolo francúzskych prezidentských volieb je podľa jeho názoru prehnaná. Rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling uviedol, že akékoľvek výkyvy na finančných trhoch po nedeľňajšom hlasovaní by pravdepodobne boli len krátkodobé a že euroskupina, teda ministri financií členských krajín eurozóny, by na ne zrejme nereagovala.

"Podľa skúseností z minulosti býva takáto reakcia trhov veľmi krátka. Nemyslím si, že príde nejaká reakcia zo strany Euroskupiny," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:43