burzaReuters
StoryEditor

Európske akcie po francúzskych voľbách prudko spevnili, nemecký DAX vystúpil na nový rekord

24.04.2017, 19:35
Autor:
ČTKČTK
Európske akcie začali týždeň silným rastom, ktorý bol reakciou na výsledok prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku.

Hlavný index burzy v Paríži sa počas dňa ocitol na maxime za deväť rokov. Nenaplnil sa totiž najhorší scenár, podľa ktorého by do druhého kola volieb postúpila zástupkyňa krajnej pravice Marine Le Penová a ľavicový radikál Jean-Luc Mélenchon. Optimizmus, ktorý na trhoch zavládol, zvýšil záujem o rizikovejšie aktíva.

Paneurópsky index Europe Stoxx 600 spevnil o 2,11 percenta na 386,09 bodu. Index parížskej burzy CAC-40 uzavrel obchodovanie so ziskom 4,14 percenta na hodnote 5268,85 bodu, zatiaľ čo hlavný index nemeckých akcií DAX vystúpil na nový rekord. Pripísal si 3,37 percenta a uzavrel na 12.454,98 bodu. Index londýnskej burzy FTSE 100 spevnil o 2,11 percenta a uzavrel na 7264,68 bodu.

Darilo sa aj euru, ktoré voči doláru vystúpilo na 1,0935 USD, maximum za viac ako päť mesiacov. Neskôr časť ziskov odovzdalo a v podvečer sa pohybovalo okolo 1,0855 USD so ziskom 1,2 percenta.

Víťazom prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku sa stal centristický kandidát Emmanuel Macrona, ktorý v druhom kole zvedie súboj s Le Penovú. Tá vo svojej kampani sľúbila odchod Francúzska z eurozóny a návrat ku francúzskeho franku.

"Na finančných trhoch poľavili obavy z eurofobního prezidenta," poznamenal analytik Pascale Auclair zo spoločnosti La Francaise Asset Management. "Domnievam sa, že ľudia si budú celkom istí tým, že Macron v druhom kole vyhrá, čo znamená pre trh úľavu," upozornil analytik Paul Lambert zo spoločnosti Insight Investment Management.

Záujem bol hlavne o banky. Akcie francúzskej Société Générale, nemeckého konkurenta Commerzbank, rovnako ako talianskeho rivala UniCredit tak počas dňa pridávali vyše osem percent. Nahor zamierili tiež akcie francúzskych stavebných firiem Saint-Gobain a Vinci.

V reakcii na volebné výsledky výrazne oslabil japonský jen, ktorý majú investori v obľube v období neistoty. Slabší kurz jenu podporil japonské akcie. Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 tak vzrástol o 1,37 percenta na 18.875,88 bodu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:15