whisky sudyarchív
StoryEditor

Kam najlepšie investovať? Obchod so zrejúcou whisky je nová zlatá baňa

01.05.2017, 09:42
Autor:
ČTKČTK
Whisky prekonáva hlavné akciové indexy v Európe a Japonsku, zatienil ju iba americký index Standard & Poor's.

Nigel Isherwood sa vlani tak veľmi obával o osud globálneho finančného systému, že sa dal na pitie. Od júla využíva burzu so sídlom v Británii ku kúpe whisky, ktorá nie je vo fľašiach, ale ešte zreje vnútri dubových sudov s objemom 200 litrov.

Na to, že cena škótskej časom vzrastie "stavil" 41 000 britských libier (48 500 eur). Jeho investičné portfólio zahŕňa aj francúzske víno a vzácne kovy. Tento netradičný majetok považuje za finančné zabezpečenie, najmä ak sa začne výraznejšie zvyšovať inflácia.

"O whisky neviem nič, ale to je mi jedno," napísal v e-maile agentúre Bloomberg päťdesiatročný Isherwood, ktorý žije v južnej Austrálii, kde pracuje ako športový tréner. "Viem, že rozloženie kapitálu má vždy zmysel. Zrejúca whisky vyhovuje mojim investičným zásadám."

Nebývalý nárast cien

Fľaša štyridsaťročnej škótskej whisky stojí viac ako 2000 dolárov (1830 eur) a spotreba všetkých druhov whisky je vo svete na vzostupe. Nie je preto žiadnym prekvapením, že sa investori snažia na tomto trhu zarobiť. Podľa organizácie WhiskyInvestDirect, ktorá ponúka obchody so sudmi 18 škótskych páleníc, bol rast ceny whisky za posledných osem rokov viac ako dvojnásobný v porovnaní s rastom ceny zlata a striebra.

WhiskyInvestDirect založili majitelia londýnskej firmy Galmarley. Tí si uvedomili, že všetky litre, ktoré ležia roky v skladoch, môžu kúpiť investori, čo by mohlo prípadne tiež pomôcť liehovarníkom financovať ich podnikanie. Galmarley mala už nejaké skúsenosti, v roku 2003 vytvorila BullionVault, platformu pre obchody so zlatom a striebrom, ktorá teraz ročne spracuje transakcie za dve miliardy dolárov.

Burza s whisky začala činnosť v roku 2015, keď kúpila niektoré zrejúce sudy v skladoch a potom ich ponúkla na predaj. Zákazníci nakupujú v litroch a majitelia platia ďalšie poplatky za skladovanie. Internetová platforma je prístupná nepretržite, sedem dní v týždni.

Prekonáva hlavné akciové indexy

Škótsko je najväčším predajcom whisky na svete. Vyváža ročne viac ako jednu miliardu fliaš a iba v tejto krajine sa vyrába whisky, ktorú je možné označiť za škótsku, uviedol Zväz škótskej whisky. Krajina má v skladoch okolo 20 miliónov sudov zrejúcej whisky. Najmenej tri roky trvá, než môže byť liehovina stočená do fliaš, aj keď drahšie odrody môžu zrieť 12 i viac rokov. Z bežného sudu sa stočí zhruba 267 štandardných fliaš s obsahom 750 mililitrov.

Podľa výpočtov WhiskyInvestDirect, ktoré vychádzajú z priemerných cien, sa cena novo vyprodukovanej škótskej za posledných osem rokov bez zahrnutia nákladov na skladovanie a obchodovanie zvýšila asi o 143 percent. Zlato za rovnakú dobu zdraželo o 48 percent a striebro o 55 percent. Whisky tiež prekonáva hlavné akciové indexy v Európe a Japonsku, zatienil ju iba americký index Standard & Poor's, ktorý vzrástol o 170 percent.

"Whisky je atraktívna investícia," hovorí japonský obchodník Kotaro Jošizawa, ktorý začal nakupovať na britskej burze hneď po jej otvorení. Zaujímavá je podľa neho pre každého, kto hľadá alternatívne aktíva. "Keď to porovnám s akciami, môžem povedať, že je to bezpečný majetok," dodáva.

Hodnota sa zvyšuje s vekom

Trh, ktorý vytvorila organizácia WhiskyInvestDirect je stále relatívne malý. Investori si tam otvorili len asi 4000 účtov a do troch miliónov litrov bolo investovaných takmer desať miliónov libier. Zhruba 70 percent zákazníkov je z Británie, firma ale zvažuje expanziu do ďalších krajín, kde sa predaj whisky zvyšuje, vrátane Japonska.

Generálny riaditeľ WhiskyInvestDirect Rupert Patrick upozornil, že úrokové sadzby v Japonsku sú takmer na nule, čo znamená, že vklady v bankách a štátne dlhopisy neumožňujú žiadny výnos. Ešte v tomto roku chce burza začať obchodovanie so škótskou whisky v dolároch, nasledovať budú transakcie v japonských jenoch. V nasledujúcich desiatich rokoch by podľa Patricka burza mohla zobchodovať až 30 miliónov litrov.

Japonské liehovary teraz vyrábajú najviac cenenú whisky na svete. Domáci dopyt je ale vyššie, než koľko sa tejto whisky vyrobí. Dovoz do Japonska sa vlani zvýšil o 22 percent a bol najvyšší za 14 rokov. V porovnaní s objemom dovozu pred desiatimi rokmi sa viac ako zdvojnásobil. Hlavným dodávateľom whisky do Japonska je Británia s podielom na dovoze 62 percent. Nasledujú Spojené štáty a Kanada.

"Premeniť veľkoobchodnú whisky na aktívum, do ktorého môžu investovať jednotlivci, je unikátna myšlienka," uviedol hlavný analytik maklérskej spoločnosti Fujitomi Kazuhiko Saito. "Povaha whisky - teda že jej hodnota sa zvyšuje s vekom - je úplne odlišná od iných komodít. V tomto zmysle môže priťahovať záujem investorov."

01 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Najdrahšia slovenská whisky je predaná: Fľašu vydražili za takmer 1 700 eur 02 - Modified: 2023-12-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ohnivá rieka whisky zaplavila Dublin. Tragédia si vyžiadal mnoho obetí, každá zomrela na otravu alkoholom 03 - Modified: 2023-11-18 20:26:27 - Feat.: - Title: Takmer sto rokov stará whisky sa na aukcii predala za rekordných 2,2 milióna libier 04 - Modified: 2022-05-03 10:44:18 - Feat.: - Title: Investujte do bezpečného prístavu. Fyzické zlato je novým trendom na Slovensku 05 - Modified: 2022-01-05 14:49:30 - Feat.: - Title: Pandemický rok 2021 prial finančným trhom. Investori vsádzali najmä na alternatívne príležitosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:37