StoryEditor

Tajomný Slovák, ktorého majetok je vyše miliardy. Teraz chce zmeniť podobu európskych metropol

05.05.2017, 00:00
Popredný slovenský developer sa svojimi stavbami chystá zmeniť aj podobu niektorých európskych hlavných miest.

Médiá ho označujú za tajomného muža, ktorý sa vyhýba akejkoľvek osobnej publicite, a verejnosť pozná jeho podobu prakticky iba z jednej fotografie, zverejnenej na firemnom webe.

Meno Ivan Chrenko však rezonuje čoraz viac, priamoúmerne s tým, ako rastie jeho majetok a ako stúpa v rebríčku najbohatších ľudí. V slovenskom mu podľa magazínu Forbes patrí druhá priečka a nedávno sa prvýkrát objavil aj v celosvetovom zozname. Patrí mu v ňom 1 795. miesto, s hodnotou majetku 1,1 miliardy dolárov. Jeho podnikateľský príbeh sa pritom začal vcelku nenápadne.

Od reproduktorov k realitám
Na jar 1992 sa prišiel na živnostenský úrad zaregistrovať 24-ročný mladík zo Šale. Ako miesto svojho podnikania uviedol panelák, v ktorom mal trvalý pobyt, obchodné meno znelo Ivan Chrenko REBOX a predmetom činnosti bola montáž ozvučovacích zariadení, ozvučovanie priestorov a budov a kompletizácia reproduktorových sústav.

V tom čase už niekoľko mesiacov figuroval aj v bratislavskej eseročke Marsyas Acoustic, ktorá mala podobný predmet podnikania. Jedným z jeho spoločníkov v nej bol Viliam Pančík. Ten stál v apríli 1993 pri vzniku firmy AB Reavis, zaoberajúcej sa kúpou, predajom a prenájmom nehnuteľností. O rok neskôr ho do nej nasledoval aj Chrenko, stal sa jej generálnym riaditeľom a časom aj majoritným vlastníkom.

Spoločnosť, neskôr premenovaná na HB Reavis, z roka na rok rástla a menila svojimi aktivitami nielen jeho majetkové pomery a spoločenský status, ale aj podobu slovenských miest, v ktorých stavala predovšetkým obchodné a nákupné centrá. Postupne však získala aj povesť nekompromisného developera, ktorý si presadí svoje, trebárs aj v ostrom kontraste s verejnou mienkou.

Expandovať sa oplatilo
Počnúc stavbou Bratislava Business Center, ktorá vznikla v rokoch 1997 až 1999, až po nedávno dokončené Twin City, vyrástlo v slovenskej metropole na pomerne malom priestore (takpovediac na jednej ulici) sedem rozsiahlych bizniscentier. Vrátane neslávne známeho Apolla, ktorého časť musela byť pre zlú statiku zatvorená. Portfólio, ktorým sa HB Reavis pýši, je však oveľa väčšie. Jedným z jej najznámejších projektov sú nákupné centrá Aupark, ktoré okrem Bratislavy spoločnosť postavila aj v Žiline, Piešťanoch, Košiciach, Hradci Králové a ďalšie vznikne aj v Brne.

Bolo to práve rozhodnutie rozšíriť svoje aktivity aj do zahraničia, ktoré prinieslo Chrenkovi a jeho developerskej skupine obrovský rozmach a s tým súvisiace zisky. HB Reavis sa dnes pýši 29 dokončenými projektmi, ďalšie sú vo fáze prípravy alebo výstavby.

„Bolo to 20 rokov mimoriadneho rastu. Z pôvodných štyroch zamestnancov sa spoločnosť za ten čas rozrástla na 400. Začínali sme s pár tisícmi slovenských korún a dnes má skupina hodnotu viac než 860 miliónov eur. Začali sme a dlhé roky sme pôsobili iba v Bratislave, dnes sme aktívni v štyroch krajinách a v ďalších budeme v krátkom čase otvárať kancelárie. Stali sme sa profesionálnou medzinárodnou firmou, na ktorú som veľmi hrdý,“ povedal Chrenko v októbri 2013, keď odchádzal z pozície výkonného riaditeľa spoločnosti.

Brexit ho netrápi
Nie je vylúčené, že v nasledujúcich rebríčkoch najmajetnejších ľudí sa budú pri Chrenkovom mene zobrazovať výrazne vyššie sumy, charakterizujúce hodnotu jeho majetku. Veď len v porovnaní s rokom 2015 si vlani polepšil o neuveriteľných 270 miliónov eur. Prispieť by k tomu mohli projekty, ktoré má jeho developerská skupina rozpracované. Naplánovaných a rozostavaných ich je desať, nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Maďarsku, vo Veľkej Británii a v Poľsku. V hlavnom meste našich severných susedov pripravuje HB Reavis jeden zo svojich najväčších projektov. Komplex budov s kanceláriami a obchodnými priestormi Varso Place, nad ktorými sa bude týčiť 310-metrový mrakodrap, by mal byť hotový v rokoch 2019 až 2020.

Čoraz viac aktivít však smeruje do Británie. Kým celá Európa od vlaňajšieho leta rieši, čo bude po brexite, Chrenkova firma robí za Lamanšským prielivom biznis. Vlani v lete predala londýnsky projekt 33 Central americkej banke Wells Fargo. Išlo o najväčšiu transakciu v histórii spoločnosti a podľa medializovaných informácií zinkasoval slovenský developer za bizniscentrum, ktoré má byť onedlho dokončené, 360 miliónov eur. V Londýne urobil nedávno aj ďalší veľký perspektívny obchod. Podľa britských médií zaplatil HB Reavis za starší objekt Elizabeth House, na mieste ktorého chce postaviť kancelársky komplex, asi 250 miliónov libier (takmer 300 miliónov eur) a po dokončení by sa jeho hodnota mohla zvýšiť na približne 1,3 miliardy libier, čiže vyše 1,5 miliardy eur.

Rozostavané a naplánované projekty HB Reavis
Londýn
– 20 Farringdon Street, Cooper & Southwark
Budapešť – Agora
Varšava – West Station I – II, Varso Place
Praha – Vinohradská, Radlická
Brno – Aupark
Bratislava – Twin City Tower, Stanica Nivy, Apollo Bussines Center I (prestavba)
(hbreavis.com)

01 - Modified: 2024-04-08 06:52:25 - Feat.: - Title: Bugár: Nesúhlasil so všetkým, čo chcel Fico. Aký je naozaj Pellegrini podľa ľudí, ktorí ho poznajú zblízka? 02 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-24 13:44:11 - Feat.: - Title: Ponúkol som mu všetko, tvrdil Sulík. Aký je Ivan Korčok? Kandidáta opisujú ľudia, ktorí ho poznajú zblízka 05 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. apríl 2024 01:12