AmazonReuters
StoryEditor

Amazon urobí svoj najväčší obchod v histórii. Akcie konkurentov poslal nadol

16.06.2017, 15:45
Autor:
ČTKČTK

Najväčší svetový internetový predajca Amazon sa dohodol na prevzatí reťazca obchodov s potravinami Whole Foods Market, zaplatí za neho približne 13,7 miliardy dolárov (asi 12,26 miliardy eur). Oznámila to dnes firma, ktorá tak výrazne rozširuje svoje aktivity v oblasti kamenných obchodov.

Dohoda predstavuje najväčšiu akvizíciu v histórii Amazonu. Očakáva sa, že transakcia bude dokončená v druhej polovici tohto roka, informovala agentúra Reuters.

V reakcii na správu začali na burze výrazne klesať akcie reťazcov ako je Wal-Mart, Kroger a ďalšie.

Amazon zaplatí za každú akciu spoločnosti Whole Foods 42 dolárov v hotovosti. Kúpna cena tak zahŕňa prémiu 27 percent ku štvrtkovej záverečnej hodnote akcií na burze. Obchodovanie s akciami firmy Whole Foods bolo v dôsledku dohody pozastavené.

Spoločnosť Whole Foods bude svoje obchody naďalej prevádzkovať pod svojou značkou. Generálnym riaditeľom reťazca zostane jeho spoluzakladateľ John Mackey.

Whole Foods sa sústredí na kvalitnejšie a tým pádom aj drahšie potraviny. Podľa posledných dostupných údajov prevádzkuje 461 obchodov s potravinami, z toho 440 v Spojených štátoch, 12 v Kanade a deväť v Británii, píše agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:05