Reuters
StoryEditor

Svet sa otočil Rusku chrbtom. Tak je odkázané na vlastné agentúry, ktorým neverí

15.07.2017, 20:54
Autor:
ČTKČTK
Tri najväčšie agentúry prestali v Rusku vydávať pre domáci trh ratingy.

Rusko začalo byť závislé len na svojich ratingových agentúrach, ktoré budú riadiť jeho domáci dlhopisový trh. Tri najväčšie svetové ratingové agentúry Standard & Poors, Fitch a Moodys prestali vydávať v Rusku ratingy pre domáci trh, pretože odmietajú dodržiavať právne predpisy vypracované v roku 2014, kedy znížili hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska po anexii Krymu.

Investori tak teraz budú musieť zvažovať dôveryhodnosť miestnych agentúr, napísala agentúra Reuters.

Rusko tvrdí, že nová legislatíva má zabrániť ratingovým agentúram, aby menili ratingy kvôli vonkajšiemu politickému tlaku. Agentúry nové predpisy považujú za obmedzovanie svojej práce.

Odchod troch veľkých hráčov znamená, že dlh ruských firiem budú teraz hodnotiť iba dve miestne agentúry. Nová agentúra podporovaná Kremľom a centrálnou bankou ACRA a staršia ruská agentúra Expert RA.

Investori, ktorí sa od piatku musia spoliehať len na ratingy od týchto dvoch agentúr, uvádzajú, že sa snažia uveriť, že ratingy vypracované miestnymi agentúrami budú na rovnakej úrovni ako medzinárodné.

Manažér jedného moskovského fondu agentúre Reuters povedal, že nie všetkým firmám na ruskom dlhopisovom trhu sa podarilo do piatkového termínu získať rating od ACRA a teraz sú bez ratingu. Zmenami sú znepokojené aj banky, pretože to ovplyvňuje ich schopnosť požičať si peniaze od centrálnej banky.

Na úverovom ratingu sú závislí aj investori, ktorí sa podľa nich rozhodujú, či budú držať dlhopisy určitej spoločnosti, alebo ich predajú. Niektorí investori sa potom zaoberajú iba firmami s ratingom na určitej úrovni, takže ak firma nemá žiadny rating alebo je hodnotená nespoľahlivou agentúrou, môže stratiť prístup k určitým investičným fondom.

Podľa zdrojov z trhu budú investície do dlhopisov ťažké aj pre ruské penzijné fondy, ak nové opatrenie ohľadom ratingov zostane také, aké je teraz.

Agentúra Expert bola zriadená pred dvoma desaťročiami a sťažuje sa na mladšieho konkurenta ACRA, ktorý v ruštine pôsobí pod skratkou AKRA, pretože je podľa nej uprednostňovaná.

"Predstavte si, že na trhu úverových ratingov je len jedna agentúra. Klienti nemajú kam ísť," povedal agentúre Reuters šéf Expertu Sergej Tiščenko. Podľa neho bez riadnej konkurencie by hodnotenie mohlo byť umelo nízke, pretože monopolná agentúra bude chcieť chrániť svoju povesť tým, že bude veľmi obozretná.

Do polovice júla ACRA poskytla 40 ratingov a do konca roka ich chce mať viac ako 100. Konkurenčný Expert má 415 aktívnych ratingov, avšak hodnotila iba štyri banky, ktoré sú aj na zozname ACRA. Je tak ťažké posúdiť hodnotenie oboch konkurentov. Expert má viac ratingov medzi menšími ruskými firmami.

Na hodnotenie ACRA sa už v minulosti sťažoval aj šéf druhej najväčšej ruskej banky VTB Andrej Kostin. "Hodnotili nás dokonca horšie ako západné agentúry, na ktoré sme sa sťažovali kvôli ich politizovanému prístupu," povedal Kostin.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:42