StoryEditor

Zašermujte si a bojte sa. V lete na hradoch

30.06.2013, 00:00
Autor:
lucluc
Navštívte zachovalé zrúcaniny v Beckove i na Spiše a nechajte sa prekvapiť zrekonštruovanou Kalváriou či rozprávkami v Bojniciach.




Kalvária v Banskej Štiavnici

Banskoštiavnická kalvária je najimpozantnejšou barokovou kalváriou v strednej Európe a zároveň najstaršou na Slovensku, ktorej základný kameň bol postavený v roku 1744. Už 20 rokov je spolu s mestom na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO a tiež patrí medzi 100 najohrozenejších pamiatok sveta.

Kde: Banská Štiavnica
Kedy: denne od 10.00 do 17.00 h
Za koľko: bezplatne, možnosť podporiť rekonštrukciu darom
Tip HN: V poslednú májovú sobotu sa kalvária znova naplno otvorila návštevníkom, takže si môžete pozrieť expozíciu (ako prebiehala rekonštrukcia) v Dolnom kostole, ale takisto je sprístupnená aj doteraz uzavretá Stredná kaplnka, kde sú zrekonštruované fresky i nové bohostánky. A otvorený je už aj vstup do vyhliadkovej veže v Hornom kostole.

Beckov hrad
Po tom, čo v druhej polovici 17. storočia vymrel rod Bánffyovcov, začal hrad chátrať a neskôr ho zničil aj požiar. Dnes je však zrúcanina hradu zrekonštruovaná a na 70 metrov vysokom brale na mestečkom ju vidno už z diaľky ako veľkú dominantu okolia. V súčasnosti je hrad prístupný a rekonštrukcia zachránila niektoré budovy horného hradu. Otvorená je aj veľká delová bašta v dolnom nádvorí. Oplatí sa vidieť aj nádvorie, prístupné kedysi podjazdom, a palácové konštrukcie.

Kde: Beckov, Trenčiansky kraj
Kedy: do 31. augusta pondelok – štvrtok a nedeľa 9.00 – 17.30, piatok – sobota 9.00 – 21.00 h
Za koľko: do 4,40 eura, rodinné vstupné max. 9,80 eura
Tip HN: Presne oddnes sa každý týždeň v piatok bude večer na hrade premietať. V Letnom kine na hrade tak budete môcť vidieť posledné veľké kinohity vždy o deviatej hodine večer až do 6. septembra, keď program uzatvára film Zlomené mesto.

Kaštieľ Betliar
Keďže Krásna Hôrka bude ešte nejaký čas čakať na otvorenie pre rekonštrukciu, Múzeum Betliar, do ktorého hrad patrí, spravuje aj Betliarsky kaštieľ, ktorý je teraz otvorený každý deň. Po druhej svetovej vojne sa uchovali len tri kaštiele, a do dnešných dní  len tento. Nachádza sa v malebnej dedinke pri Rožňave, sú v ňom aj hodnotné zbierky a pôvodné zariadenie. A tiež knižnica s viac ako 15-tisíc zväzkami. Komplex areálu je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Kde: obec Betliar, okres Rožňava
Kedy: denne od 9.30 do 17.30 h
Za koľko: 4 – 6 eur, príplatok za kameru a fotoaparát
Tip HN: Keď už budete v tomto kraji, môžete navštíviť aj okolité jaskyne (Domicu, Gombaseckú), ale aj Strážnu vežu v Rožňave či Banícke múzeum a tiež si vybrať z mnohých turistických trás do okolia (smer Hrad Gemer, Koniarska planina, Turniansky hrad a iné). Aktuálne sú  na hrade novoinštalované nové LED žiarovky, ktoré nahrádzajú staré a znižujú spotrebu elektrickej energie.

Ľubovniansky hrad
Hrad zo začiatku 14. storočia bol pôvodne strážnym hradom, ktorý chránil obchodné cesty do Poľska. Dnes sa v niektorých častiach zachovali valené a pruské klenby, v podzemí je tiež mučiareň. Najstaršia časť je kruhová veža a gotický palác. Obe stavby sú na brale najvyššie a pôvodne sa tam vstupovalo bránou v múre. Známy palác je situovaný na východ.

Kde: Stará Ľubovňa
Kedy: denne, 9.00 –  19.00 h
Za koľko: 3,50 –  5 eur, rodinné vstupné 10 eur
Tip HN: Veľmi obľúbené a navštevované je aj podujatie Sokoliarsky hrad, ktoré sa koná denne až do konca leta. Vystúpenia sokoliarov však môžete nahradiť návštevou skanzenu či nočnou prehliadkou hradu.

Spišský hrad
V Spišskej kotline a v nadmorskej výške 634 metrov nad morom sa vypína ako jedna z najcennejších pamiatok Spiša. Ide nielen o dôležitú ukážku architektúry v období 12. až 18. storočia, ale rozlohou aj o jeden z najväčších hradných komplexov v strednej Európe. Narodil sa tu aj posledný uhorský kráľ pred Habsburgovcami Ján Zápoľský. Hrad  neskôr patril  mnohým významným rodom a tiež ho poznačil požiar. V posledných rokoch sa zrúcanina rekonštruuje, nádvorie je prístupné už 30 rokov.

Kde: Spišské múzeum, Levoča
Kedy: denne 9.00 – 19.00 h
Za koľko: 2,50 – 5 eur, rodinné vstupné 11 eur
Tip HN: Tradičné akcie sú na hrade dnes už jeho prirodzenou súčasťou. K takým patria aj Súhradnice, ktoré sa konajú cez druhý augustový týždeň. Ide o celodenné akcie, kde medzi najobľúbenejšie patrí šermovanie a v poslednú noc z 10. na 11. augusta môžete spoznávať hrad aj v noci.





Bojnický zámok
Bojnický zámok patrí k našim najstarším a najvýznamnejším pamiatkam na Slovensku. Pôvodne drevený hrad stojí na svojom mieste pravdepodobne už od roku 1113, až v 13. storočí bol budovaný z kameňa ako majetok rodu Poznanovcov. Jeho majitelia však boli vždy z tých najvýznamnejších, koncom 13. storočia sa ho zmocnil Matúš Čák Trenčiansky, neskôr iné významné rody. O pár desaťročí ho mal v rukách Matej Korvín, neskôr Pálfiovci. Dnes je tiež súčasťou sporu dedičov Baťu.

Kde: Bojnice
Kedy: denne okrem pondelka, 9.00 – 17.00  h
Za koľko: rôzne, prehliadka zámku 0,8 - 6,50 eura, nočná prehliadka 5,50 - 7,50 eura
Tip HN: Okrem toho, že na zámku je už tradične kultúrne hudobné leto, počas tretieho a štvrtého júnového víkendu sa môžete tešiť na Rozprávkový zámok. Akcia vznikla ako reakcia na predstavivosť návštevníkov, preto sa zámok už 17 rokov zapĺňa v tom čase rozprávkovými postavičkami. Tentoraz to bude na motívy bratov Grimmovcov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 23:45