StoryEditor

Ako sa podniká na Vianoce

10.01.2008, 23:00

Dva kalendáre -- gregoriánsky a juliánsky, dva "časy". Skutočnosť, ktorá ovplyvňuje tiež podnikanie. Spoločnosti, ktoré majú obchodné aktivity aj za hranicami Slovenska, v krajinách juliánskych sviatkov sa musia pripraviť napríklad na rozdielne datovanie vianočných a novoročných sviatkov.

Vianoce na dvakrát
Výrobca pneumatík Matador Púchov má v ruskom Omsku hneď dve divízie -- obchodné zastúpenie ZAO Matador RU a podiel vo výrobnom závode ZAO Matador -- Omskšina. Keď Matador podnikanie v Rusku rozbiehal, často sa stávalo, že Slováci museli pracovať aj počas našich vianočných sviatkov, keď je v Rusku normálny pracovný týždeň. "Tí, čo ostávali v Rusku cez sviatky, oslavovali "slovenské" Vianoce so všetkými náležitosťami a zvykmi, pričom pozývali aj svojich ruských priateľov. Tí zas na oplátku pozvali Slovákov na "ruské" Vianoce a obidve strany tak mali možnosť spoznať kultúrne zvyky kolegov," spomína hovorca spoločnosti Matador Miroslav Žiačik. Dnes je situácia iná a slovenskí manažéri môžu tráviť sviatky doma. "Všetci vyslaní slovenskí manažéri majú svojich ruských zástupcov, ktorí sú poverení riadením príslušných úsekov počas ich neprítomnosti. Slováci však musia byť dostupní na služobných mobilných telefónoch," dodáva Žiačik.

Nonstop na mobile
Podobne je to s firmou Grafobal Don so sídlom v Rostove na Done, ktorá je divíziou slovenskej spoločnosti Grafobal Skalica. "Z Ruska odchádzame vždy pred Štedrým dňom, v Rostove zatiaľ ponechávame ruský manažment, ktorý rieši problémy samostatne," vysvetľuje pre HN generálny riaditeľ Grafobalu Don Roman Fagan. Samozrejmosťou je, že mobilné telefóny slovenských manažérov zostávajú počas sviatkov zapnuté. "Práve na Štedrý deň sme mali menší problém so softvérom, a tak museli pracovať aj ľudia z IT firiem na Slovensku," dodáva Fagan. Vďaka posunu v ruských i našich sviatkoch má generálny riaditeľ ruskej pobočky takmer mesiac dovolenky. Z Ruska totiž odchádzal 21. decembra a vráti sa tam až 14. januára.

Každý slávi po svojom a nerušene
Firma IT Solutions, ktorá sa stará o informačné systémy bankovej skupiny Erste Bank, pôsobí na Slovensku i na Ukrajine. "S miestnymi sviatkami sa počíta už pri plánovaní jednotlivých projektov," hovorí pre HN šéfka marketingu a komunikácie spoločnosti Doris Ladewigová. Takýto prístup podľa jej slov umožňuje, aby všetci zamestnanci mohli nerušene sláviť svoje národné sviatky. "Samozrejme, čo sa týka IT podpory, tá je zabezpečená bez ohľadu na sviatky," dodáva Ladewigová.

menuLevel = 2, menuRoute = style/civilizacia, menuAlias = civilizacia, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 17:10