StoryEditor

Šesť najlepších stavieb na Slovensku

17.10.2006, 00:00
Autor:
vlkvlk
Udelili ceny za architektúru, víťazné domy sú opradené tajomstvom.

Už piatykrát udelila Slovenská komora architektov ceny za najlepšiu slovenskú architektúru roka. Na slávnostnom večere si na konci minulého týždňa v Divadle P. O. Hviezdoslava Cenu za architektúru CE-ZA-AR 2006 odniesli autori šiestich stavieb zrealizovaných za posledné dva roky.
Do súťaže bolo prihlásených 66 projektov, z ktorých sedemčlenná porota v júni vybrala osemnásť najlepších a každú nominovanú stavbu osobne navštívila. Cenu udeľuje komora od roku 2002 v šiestich kategóriách, za vynikajúci profesionálny výkon v oblasti architektúry - čiže za stavbu, ktorá prispieva ku kultúre architektúry na Slovensku.
V kategórii rodinné domy zvíťazil dom Pátrium v Ivanke pri Dunaji, známeho architekta Ivana Matušíka. Pôdorys domu je v tvare písmena U, spálne sú otočené do záhrady, obytné priestory do ulice a dom celkovo pripomína japonský štýl átriových domov. Pátrium sa volá podľa architekta preto, že na pozemku je aj starý rodičovský dom.
V kategórii občianske a priemyselné budovy cenu získalo netradičné sídlo firmy, ktorá obchoduje s oceľou. Autor tohto návrhu, Márius Žitňanský, pre HN povedal, že spoločnosť chcela, aby jej sídlo malo jasný imidž a podľa toho vyberali aj materiál na stavbu budovy.
To, prečo vlastne konkrétne diela zvíťazili, nikto z komory nedokázal povedať: podľa informácií, ktoré nám poskytli na telefónnom čísle zverejnenom na ich stránke, nemá komora hovorcu, a preto sa nikto na túto tému oficiálne vyjadriť nemôže.

OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY: Administratívna budova Montex,a. s. (Rovinka), autor: Márius Žitňanský.

RODINNÉ DOMY: Rodinný dom Pátrium (Ivanka pri Dunaji), autor: Ing.arch. Ivan Matušík.

INTERIÉR: BAR – BAR (Skalica), autori: Miloš Juráni, Július Toma, výtvarná spolupráca: Sára Pernecká.

EXTERIÉR: Pešia zóna Piešťany, autori: Bohuslav Pernecký, Anna Pernecká, Marianna Bogyová, Denisa Krupová. Snímky Komarch.sk

Víťazi CE-ZA-AR 2006:
Rodinné domy
: Rodinný dom Pátrium (Ivanka pri Dunaji), autor: Ing. arch. Ivan Matušík
Bytové domy: Bytový dom Skelet (Žilina), autorka: Ľubica Koreňová
Občianske a priemyselné budovy: Administratívna budova Montex, a. s., (Rovinka), autor: Márius Žitňanský
Interiér: BAR - BAR (Skalica), autori: Miloš Juráni, Július Toma, výtvarná spolupráca: Sára Pernecká
Exteriér: Pešia zóna Piešťany - II. etapa (Piešťany), autori: Bohuslav Pernecký, Anna Pernecká, Marianna Bogyová, Denisa Krupová
Rekonštrukcia a obnova budov: Hotel Aston (Bratislava), autori: Kalin Cakov, Emil Makara

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 06:43