StoryEditor

Polívkovu farmu poslal súd do konkurzu

11.04.2013, 15:00
Autor:
lucluc
Bolek Polívka prišiel o farmu, ktorej dlhy sa vyšplhali na desiatky miliónov českých korún.

Dnes napoludnie poslal Brnenský krajský súd Farmu Bolka Polívku do konkurzu. Videl to ako jediné možné riešenie. Polívka mal na výber ešte ďalšie dve riešenia - oddĺženie alebo reorganizáciu. Ani o jedno však nepožiadal.

"Za danej situácie to bolo legitímne rozhodnutie," povedal pre HN Polívkov právnik Miroslav Bartoň. Bolek Polívka teda o farmu prišiel, pretože podľa insolvenčného zákona štatutárny orgán dlžníka nemôže majetok kúpiť. Reakciu Polívku sa HN nepodarilo získať, pretože s médiami nekomunikuje.

Ešte pred pár dňami hovoril sám Polívka, že existuje niekoľko riešení a Bartoň hovoril s vážnym záujemcom, ktorý má veľký záujem prevádzkovať ju. Včera sa situácia zmenila. "Ak by sa aj objavili investori, musí to byť prebiehať v rámci insolvenčného konania. Čo sa stane s farmou záleží od toho, aké riešenie sa bude zdať insolvenčnému správcovi najvhodnejšie, keďže musí vyriešiť tri okruhy majetku (nehnuteľnosti, súbor hnuteľných vecí a pohľadávky za dlžníkov farmy," doplnil Bartoň. Insolvenčný správca, ktorý je odvčera oprávnený narábať s majetkom, spoločnosť Edl a partneri sa doteraz vyjadroval, že uprednostňuje predaj celého podniku. Do 15 dní sa dá proti konkurzu odvolať.

Farma nezarábala už v minulom roku. Strata za rok 2012 bola vyššia ako tri milióny korún a len za prvé dva mesiace tohoto roka bola viac ako pol milióna korún.

Problémy nastali, keď sa Polívka rozhodol, že zlepší služby a získal dotáciu vo výške 11 miliónov českých korún. Peniaze však nestačili na pokrytie nákladov. Do farmy vložil aj vlastné peniaze a teraz je jedným z najväčších dlžníkov. Na súd prihlásil pohľadávku za takmer deväť miliónov.

Insolvenčný správca eviduje 55 pohľadávok veriteľov, ktorým farma spolu dlží 56,3 milióna českých korún.

Zajtra v HN:
Farma Bolka Polívku
Reportáž z Farmy Bolka Polívku nájdete zajtra
v Hospodárskych novinách
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 23:31