StoryEditor

Sobota na Pohode: O vrchol sa postaral Nick Cave

13.07.2013, 17:30
Autor:
luclucstlstl
Aktualizované 14.7. | Tretí deň priniesol aj niekoľko prekvapení, ľudia neskrývali nadšenie z Nicka Cavea.

Posledný tretí deň sa začal horúcejšie ako tie minulé. A preto sa ľudia vybrali skoro ráno na tradičné vítanie slnka. Obľúbený ranný program sa však nestretol tento raz až s takým porozumením. Ľuďom sa nepozdával najmä výber hudby. Od rána však potom išlo všetko ako po masle a samozrejme nemohol chýbať ani ranný budíček v podobe "pojazdnej" hudby.





Dopoludnie potom patrilo akciám od výmyslu sveta. V literárnom stane debatovala priateľka Dominika Tatarku, Eva Štolbová, s literárnym kritikom Petrom Zajacom o našom autorovi, spomínali na zaujímavé príhody a prečo bol taký zatracovaný. Zväčša mladé publikum v literárnom stane s napätím počúvalo. V tanečnom dome sa potom precvičovala salsa a momenty, kedy sa aj samotný učiteľ pomýlil, boli veľmi vtipné.

V tej chvíli, pred 12 hodinou sa však ľudia dozvedeli o debate s Robertom Bezákom a preto sa najväčší nával sústredil tam. A objavila sa tam aj Iveta Radičová, Richard Rybníček, Karel Schwanzerberg.



Tesne poobede ešte naladila ľudí na správnu nôtu Československá filharmónia, kde sa podobne ako včera na pódiu s Milanom Lasicom, oznamovali straty. Tentoraz sa stratil malý Fedorko, ktorý na svojich rodičov čakal v detskom kútiku. Včera to bol malý pes, ktorý celý deň akosi nikomu nechýbal.

Dvadsať rokov po rozdelení Československa sa tak hudobníci Českej filharmónie a Slovenskej filharmónie dočkali historicky prvého spoločného vystúpenia pod hlavičkou Československá filharmónia. Dva orchestre v jednom dirigovali Čech Jan Talich a Slovák Rastislav Štúr. Zazneli skladby českých a slovenských autorov Jána Levoslava Bellu, Bedřicha Smetanu, Alexandra Moyzesa, Josefa Suka, Svetozára Stračinu a Antonína Dvořáka. Na záver jedinečného koncertu zahrala spojená filharmónia hymny oboch krajín.





Na festivale sa už včera objavili aj dvaja slovenskí hokejisti – čerství držitelia Stanley Cupu Michal Handzuš a Gagarinovho pohára Dominik Graňák. Obaja chodia na festival pravidelne. Minulý rok ako účinkujúci – Mišo v debate Pištu Hríba, Dominik v turnaji Týždňa v stolnom hokeji, tento raz ako návštevníci. Aj tak sa objavili na pódiu po debate Karla Schwarzenberga v stane EUrópa, kde dvihli nad hlavy trofeje od nás – veľký Stenly Kap a ruský poldecový Kubok Gagarina.

Popoludní vystúpila kapela Vidiek s Jankom Kuricom. Kapela si pozvala viacero hostí, so skupinou Puding pani Elvisovej si Kuric a spol. zaspieval skladbu Gramatika, s Ďuďom Dudákom a Yxom Dohňanským známy hit skupiny Hex V piatok podvečer, s Michalom Kaščákom a skupinou Bez ladu a skladu dvojskladbu Rádioaktívny udavač. V závere pozvali na pódium dychovú hudbu Vištučanka, s ktorou zahrali ďalší z hitov Fajčenie škodí zdraviu. "Nápad s hosťami v našom vystúpení bol spoločným v kapele. Michal Kaščák nás požiadal, aby sme prišli s Vištučankou, pretože sa mu toto naše spoločné vystúpenie páčilo. Tak sme si povedali, že to doplníme ešte ďalšími kamarátmi. A vôbec sme nerátali, že príde celá kapela Bez ladu a skladu, to bolo prekvapenie pre nás. Ale hrali sme už aj so skupinou Puding pani Elvisovej," povedal pre tasr gitarista Richard Jajcay.



Aj keď festival ide v plnom prúde, zaznamenal už pár zmien. Včera kvôli uzavretiu londýnskeho letiska Heathrow pre požiar lietadla, nedoleteli britskí DJ-i Erol Alkan a Benji B. V Space Aréne SLSP tak hral o tretej hodine ráno Tibor Holda, na Red Bull Tourbuse nahradil Benjiho B slovenský DJ Junior. Pre problémy v doprave skupiny Ondatrópica dnes nastala aj ďalšia zmena – SAZ vystúpila namiesto projektu Ondatrópica na Orange Stage o šiestej a naopak, Ondatrópica zasa v Nay Tanečnom dome o polnoci.





Poobede boli na programe aj české kapely. Prvou bola hip-hopová formácia Prago Union, neskôr electro-undergroundová formácia Midi lidi. Trojica Petr Marek, Prokop Holoubek, a Tomáš Kelar na hlavnom pódiu bavili ľudí naozaj aj medzi pesničkami. Po dnešnom úspešnom workshope, kde návštevníci festivalu cvičili tanec na ich klip k piesni Doktor, sa aj dostali na pódium. Na konci koncertu boli teda skutočne kvalitnou bodkou. "Nič lepšie už nemáme, teda okrem svojich mám," odznelo ešte z pódia.

Kúsok odtiaľ však začínala jedna z najzaujímavejších debát v literárnom stane. Pozvanie prijal americký spisovateľ C.D. Payne autor známej knihy Mládí v hajzlu. Okrem zaujímavých historiek o jeho legendárnej postave Nickovi Twistovi si ľudia mohli vypočuť aj ukážku z jeho novej knihy Brenda, The Great. A tiež sa dozvedeli čo znamená jeho skratka C.D. Payne. Keďže podľa neho iniciály používajú len idioti, jeho skratka je úplne prostá. Rodičia zvykli hovoriť "See Douglas Payne (Pozrite sa tu na Douglasa Payna, z toho skratka C.D. Payne).

Hneď na to debatovali režiséri a producenti Robert Kirchhoff, Mário Homolka s Radom Baťom z Piana. Na základe témy z diskusie sa zhodli, že filmy v Piane nie sú problém, skôr len alternatíva, ako dostať napríklad dokumenty viac k ľuďom. Baťo sa však domnieva, že je to cesta a za pár rokov aj jedna z ciest ako filmy premiérovať. Potrebujú však lepšie PR, aké mal napríklad film Zuzany Piussi Od Fica do Fica. Ten sa však o publicista postaral sám tým, že ho nechceli zaradiť do multiplexov.

O začiatok hviezdneho večera sa postarala kubánska záležitosť Buena Vista Social Club Orquestra. Ľudia pred hlavným stageom ich privítali nadšeným potleskom a nadšene tancovali na rytmy legendárnej kapely.

Hneď na to, na inom pódiu, sa spustila smršť iného žánru. Kanaďanka Peaches, na ktorú sa zvlášť tešil riaditeľ festivalu Michal Kaščák, nesklamala.





A to už sa blížila hlavná hviezda večera. Odbila jedenásta hodina a na hlavné pódium sa dostavil charizmatický Austrálčan. Ako jediný z väčších hviezd mal na festivale zvláštne a prísne požiadavky pre fotografov. Fotiť sa mohla iba jedna pesnička a nič iné, pretože to považujú za porušenie súkromia. Na konci prvej pesničky im to dal aj patrične najavo. "Ok, goodbye photographers."

Podľa mnohých najlepší koncert festivalu trval hodinu a pol, počas ktorej sa napríklad nakláňal tak k publiku, že si ho skoro stiahli. Atmosféra ľudí tak stiahla, že 20-tisícový dav si vypýtal prídavok, ktorý nakoniec aj dal.

Bodka za hviezdnou časťou Pohody bola teda na jednotku.





Snímky: Pohoda/ Katarína Acélová, Martina Mlčúchová

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
12. máj 2024 05:23