StoryEditor

Kriminálka vs. realita. Aj Česi sa inšpirovali Cervanovou

10.05.2013, 00:00
Autor:
lucluc
Porovnali sme dva filmy o prípade, ktoré vznikli za posledných desať rokov - Bolero a Kauza Cervanová.

Na motívy prípadu z roku 1976 sa vzniklo veľa kníh a filmov. Ako o jednom z prvých sa hovorí o snímke, ktorú nakrútila ŠtB. Za posledných desať rokov však vznikli dva významné filmy. České Bolero a aktuálna slovenská Kauza Cervanová. Porovnali sme ich pre vás.

Film
Film s názvom Bolero, ktorý bol len inšpirovaný prípadom, bol nakrútený v roku 2004 pod režisérskou taktovkou Františka Antonína Brabca s veľkou plejádou známych českých hercov (Bolek Polívka, Martin Stropnický, Jiří Bartoška a iní). Film trvá 1.41 hod.
Dokumentárny film Roberta Kirchhoffa trvá 1.39 hod. Drží sa faktov, autentických výpovedí nových i známych svedkov, vyšetrovateľov i súdu, archívnych záznamov a spisov.

Mená a postavy
Kirchhoffov dokument sa začína informáciou o vražde z roku 1976 a spomínaní sú v ňom všetci odsúdení (Roman Brázda, Miloš Kocúr, Milan Andrášik, Stanislav Dúbravický, Pavol Bedač, František Čerman, Juraj Altman), rodina v ňom nevystupuje. V snímke Bolero sa študentka medicíny volá Marika Čihanová, taktiež sa spomína, že rada plávala a tancovala v tanečnom súbore Bolero. Mladí obvinení sú podobne ako v skutočnosti synovia vyššie postavených ľudí a volajú sa Artur, Dany a ďalší. Jej priateľ Patrik, za ktorým smerovala, študoval medicínu v Brne.



V dokumente Roberta Kirchhoffa podstúpili odsúdení detektor lži. Snímka: .týždeň/A. Bán


Miesto
Kriminálka Bolero si vybrala za miesto súčasnú Prahu, vysokoškolský internát v Dolinách, na ktorom bola rovnako 16. júna diskotéka, všetko bolo napasované na české pomery. V aktuálnom dokumente zostávajú pôvodné miesta, vrátane internátu na bratislavskom internáte Ľ. Štúra.

Vinní
Aj keď je film Bolero len inšpirovaný smrťou mladej medičky, od začiatku do konca jasne ukazuje, kto je za jej smrť zodpovedný, prečo to urobili a že sa chceli zbaviť zodpovednosti a schovávali sa. V dokumente Roberta Kirchhoffa sa na vinníkov neukazuje, divák si môže sám vyvodiť záver, či sú odsúdení alebo nie.



Film Bolero sa len inšpiroval prípadom z roku 1976. Snímka: archív


Sudcovia
Celý aktuálny dokument stojí na práci sudcov a procesoch, ktoré sa ťahali viac ako 30 rokov. Taktiež sa spomína psychický nátlak, tresty za tzv. krivé svedectvá. V kriminálke sa práca sudcov ani nespomína, prípad vyšetrí pár policajtov, za krátky čas a všetko je uzavreté. Rodičia detí ešte skúšajú všetko zakryť, všetko však vyjde najavo jasným priznaním aktérov.

Svedkovia
Robertovi Kirchhoffovi sa podarilo nájsť aj nových svedkov, prípadne takých, ktorí nevypovedali a celý prípad posúvajú. V Bolere sa celý prípad točí len okolo mladej promiskuitnej slečny Ilony, spolubývajúcej Lucie, ktorá s ňou aj tancuje, vedúceho Jakuba Dočekala zo súboru a jej priateľa. Tiež staršej pani, ktorá počula v ten večer krik a zavolala na políciu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
11. máj 2024 06:19