StoryEditor

Al-Kajdá ohrozuje Britov

20.10.2006, 00:00
eľká Británia sa stala hlavným cieľom teroristickej organizácie Al-Káida. Nebezpečenstvo je väčšie ako kedykoľvek inokedy. Informoval o tom britský denník The Guardian. Odvolal sa pritom na zdroje z tajných služieb.

Veľká Británia sa stala údajne hlavným cieľom teroristickej organizácie Al-Kajdá. Nebezpečenstvo je väčšie ako kedykoľvek predtým. Informoval o tom britský denník The Guardian. Odvolal sa pritom na zdroje z tajných služieb.
Nová hrozba
Predstavitelia rozviedky, ktorí majú prístup k najtajnejším informáciám, tvrdia, že Al-Kajdá obnovila svoju sieť v Pakistane. Je teraz omnoho súdržnejšia, má silné jadro a pravidelný prísun dobrovoľníkov. Teroristi majú údajne aj nové techniky a sú lepšie organizovaní. Mnohí podozriví tušia, že ich britská polícia sleduje. Dôležité hovory teda vedú na verejných miestach, napríklad v parkoch. Bezpečnostné služby sa domnievajú, že extrémisti sa chystajú spáchať masívny útok podobný atentátom na USA z 11. septembra 2001. "Minuloročné útoky na londýnsku hromadnú dopravu považujem len za začiatok," povedal denníku vysoko postavený bezpečnostný činiteľ. "Al-Kajdá vníma Britániu ako príležitosť spôsobiť veľké straty na životoch a priviesť vedenie krajiny do rozpakov," dodal. Británia je podľa tajných služieb ľahkým cieľom aj pre tradičné väzby na Pakistan.
"Nábor" členov
Teroristické bunky v Británii si svojich členov údajne starostlivo vyberajú. Najčastejšie sú to muži -- moslimovia okolo dvadsiatky. "Nábor" sa začína v mešitách alebo islamských kníhkupectvách. Nových členov potom čaká presvedčovanie najskôr len čítaním náboženských textov. Nasledujú ostré politické diskusie o postavení islamu v západnom svete. Všetko to ukončuje praktický výcvik, kde sa môžu naučiť, ako vyrobiť bombu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 19:09