StoryEditor

Madrid sa dočkal: Súdia teroristov

15.02.2007, 23:00
Madrid sa dodnes úplne nespamätal z krvavých teroristických útokov, ktoré si v marci 2004 vyžiadali takmer dve stovky obetí. Pred súd sa včera prvýkrát postavilo 29 páchateľov.

Madrid sa dodnes úplne nespamätal z krvavých teroristických útokov, ktoré si v marci 2004 vyžiadali takmer dve stovky obetí. Obyvatelia španielskej metropoly však teraz majú veľkú šancu aspoň čiastočne sa vyrovnať s nočnou morou, ktorá ich straší už takmer tri roky. Pred súd sa včera prvýkrát postavilo 29 páchateľov. Obvinení sú z celej plejády zločinov, od spolupráce s teroristickou organizáciou až po mnohonásobnú vraždu. Proces, na ktorý netrpezlivo čakala celá krajina, vysiela v priamom prenose španielska televízia.
Cieľom čo najviac obetí
Desať bômb vybuchlo 11. marca 2004 takmer simultánne v štyroch vlakoch na madridskej železničnej stanici Atocha a na menších staniciach El Pozo a Santa Eugenia. Explózie zabili 191 ľudí, ďalších 1 825 zranili. K útokom došlo v čase rannej dopravnej špičky, aby bol počet obetí čo najvyšší. Atentáty mali byť odplatou radikálnej islamistickej skupiny Al-Kajdá za účasť španielskych vojakov na spojeneckom ťažení v Iraku. Proces sa koná za najprísnejších bezpečnostných opatrení pred národným súdom na západe Madridu. Trojčlenný senát vedie sudca Javier Gomez Bermudez.
Zo všetkých obvinených je 20 arabského pôvodu, deviati sú Španieli. Sedem hlavných obvinených súdia za 191 vrážd a 1 825 pokusov o vraždu. Ako prvého súd vypočul 35-ročného Rubája Usmána Sajída Ahmada, známeho pod prezývkou Egypťan Muhammad. Pred súdom účasť na atentátoch poprel. "Neuznávam žiadne z týchto obvinení," vyhlásil po arabsky Ahmad a odmietol ďalej odpovedať na otázky súdu. Samotnému Ahmadovi pritom v prípade odsúdenia hrozí takmer 40-tisíc rokov väzenia.
Rozsudky v októbri
Proces by mal trvať do júla, vynesenie rozsudkov sa očakáva v októbri. Pred súd však predstúpili len traja z 13 mužov, ktorí bomby údajne nastražili. Ďalších sedem spáchalo hromadnú samovraždu v apríli 2004 na madridskom predmestí Leganés, keď ich úkryt obkľúčili špeciálne policajné jednotky. Pri akcii zahynul aj jeden policajt. V Leganés zomrel i Tunisan Širhán bin Abdalmadžíd Farchet, považovaný za hlavného autora útokov. Na zvyšných troch podozrivých ruka spravodlivosti nedosiahla. Doteraz jediným odsúdeným je 16-ročný Španiel, známy ako Cigánik. Súd ho v novembri 2004 poslal na šesť rokov za mreže za to, že páchateľom odovzdal výbušniny.
Madridčania nezabúdajú
Medzi mŕtvymi bolo 40 cudzincov zo 14 krajín sveta. Obyvatelia Madridu si uctili pamiatku všetkých obetí vysadením 192 olivovníkov v obľúbenom parku Retiro v centre metropoly. Posledný olivovník patrí zabitému policajtovi z Leganés. Život v španielskej metropole sa postupne dostal do obvyklých koľají, Madridčania však na svojich blízkych stále myslia. "Zostanú navždy v našich srdciach, nikdy na nich nezabudneme," povedala pre HN obyvateľka hlavného mesta Manuela Hernándezová.

01 - Modified: 2003-04-27 23:19:50 - Feat.: 0 - Title: Ekonomické čísla sa zlepšujú 02 - Modified: 2003-04-27 23:30:22 - Feat.: 0 - Title: Verejný rozpočet neprekročil plánovaný schodok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 21:26