StoryEditor

Strecha nemeckého štadiónu pochovala asi 15 obetí

Záchranári prerušili včera popoludní pátranie po obetiach uväznených pod troskami spadnutej strechy klziska v meste Bad Reichenhall pre obavy z ďalšieho zrútenia ruín. Spod zrútenej strechy vytiahli zatiaľ jedenásť obetí. Narušená statika ešte stojacich vonkajších stien štadióna vyvoláva obavy z úplného skolabovania haly a záchranné práce museli na niekoľko hodín kvôli ohrozeniu záchranárov prerušiť. "Expertná analýza ukázala, že by bolo nezodpovedné, aby záchranári pokračovali v hľadaní," povedal Georg Grabner, člen miestnej rady v regióne Bad Reichenhallu. Počet mŕtvych v troskách strechy, ktorá sa v pondelok popoludní zrútila na návštevníkov zimného štadióna v bavorskom Bad Reichenhalle, sa zrejme zvýši až na pätnásť. Oznámil to včera predpoludním hovorca úradu miestnej rady Christoph Abress.
Podľa neho záchranári v troskách lokalizovali ďalšie štyri obete, pri ktorých sa nedá predpokladať, že by boli doteraz nažive. Zatiaľ sa ich nepodarilo vyslobodiť. Všetky obete pochádzajú z okresov Berchtesgaden a Traunstein v tesnej blízkosti rakúskych hraníc. Jeden chlapec zomrel na následky zranení v nemocnici v neďalekom Salzburgu. Zatiaľ identifikovali deväť obetí, až šesť z nich sú deti vo veku od deväť do dvanásť rokov.
Na štadióne alpského strediska Bad Reichenhall korčuľovalo v čase nešťastia asi päťdesiat ľudí, predovšetkým rodiny s deťmi. Okrem obetí na životoch utrpelo ďalších 32 osôb zranenia, desať z nich vážne.
Podľa polície sa strecha zrútila v dôsledku preťaženia snehom. Zrútená korčuliarska hala bola v rámci miestneho športového komplexu postavená v roku 1971. Podľa úradov zodpovedala medzinárodným normám, ale plánovala sa jej rekonštrukcia. Začalo sa aj hľadanie vinníka. Napriek vyhláseniu polície niektorí experti tvrdia, že strecha sa nemohla prepadnúť len z dôvodu hrubej snehovej prikrývky. Starosta Bad Reichenhallu Wolfgang Heitmeier odmietol obvinenia z nezodpovedného konania mesta a vyhlásil, že halu testovali na záťaž snehom.
Na miesto nešťastia sa včera dostavili aj vysokí politickí predstavitelia -- bavorský premiér Edmund Stoiber, spolkový minister hospodárstva Michael Glos a predseda poslaneckej skupiny Kresťanskosociálnej únie v Spolkovom sneme Peter Ramsauer.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:42