StoryEditor

Víza do USA. Dohoda je blízko

12.03.2008, 23:00
Európska únia nám už nebude komplikovať cestu k zrušeniu víz do USA. Brusel totiž nebude trvať na tom, aby sme zastavili naše vlastné vyjednávania s Američanmi o bezvízovom režime.

Podľa nášho ministra zahraničia Jána Kubiša by sme tak dvojstranné memorandum s USA mohli podpísať už v najbližších dňoch. "Rozhovory chceme uzavrieť podpisom memoranda vo veľmi skorom čase, určite už v marci," uviedol pre HN šéf Ján Kubiš. Dvostranná dohoda tak vznikne oveľa skôr, než sa očakávalo. Naša diplomacia hovorila pôvodne až o apríli.

Ústupky Európy
Únia ustúpila od požiadavky, aby Brusel hovoril s Washingtonom o vízach za celú úniu. Spojené štáty, naopak, trvajú na dvojstranných rokovaniach s jednotlivými štátmi. Tento spor sa podarilo vyriešiť až včera na rokovaní veľvyslancov členských štátov EÚ v Bruseli. "Náš veľvyslanec mi potvrdil, že všetci súhlasili s dvojkoľajným pokračovaním procesu. Brusel nebude trvať na zastavení bilaterálnych rokovaní, tie môžu na národnej úrovni pokračovať," povedal HN štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová. Brusel však neostane bokom a spolu s členskými štátmi sa o cestovanie bez víz do USA bude oddelene snažiť aj Európska komisia. "Je záujem upokojiť celú situáciu a ubezpečiť v prvom rade občanov, aby nemali pocit, že niekto ide proti nim alebo že niekto je prvoradý a niekto druhoradý," dodala Štrofová.
Práve pre spor s Bruselom hrozilo, že by sa celý proces zrušenia víz do USA mohol spomaliť. "Roztržku" ako prvé vyvolala Česko, ktoré podpísalo s Washingtonom memorandum o porozumení. Táto "cestovná dohoda" by mala viesť k bezvízovému styku. Včera ju so Spojenými štátmi podpísali Lotyšsko a Estónsko. Ďalším v poradí by sme mali byť práve my s Maďarmi.

Pomohol nám Washington
Cestovať do USA bez turistických víz by podľa Washingtonu mohli obyvatelia štátov, ktoré podpíšu s Washingtonom "cestovné dohody" od jesene tohto roku. Podpísané memorandá však nie sú záväzné, sú len otvorením cesty k prípadnej konečnej dohode. "Ten proces by mal byť nastavený tak, aby sme sa v tomto roku, ak splníme kritériá, ocitli v bezvízovom styku s USA," povedala Štrofová.
Podľa amerického ministra pre vnútornú bezpečnosť USA chcú umožniť vstup do svojho bezvízového programu jednej členskej krajine EÚ po druhej. Ak by sa čakalo na to, až sa kvalifikujú všetky, rozšírenie programu by to veľmi zdržalo. Aj preto Washington trval na dvojstranných rokovaniach s jednotlivými štátmi, namiesto vyjednávania s Bruselom. "Chceme v každom ohľade rešpektovať naše záväzky voči Európskej únii. Náš zákon pritom požaduje, aby sme prijímali do bezvízového programu každú krajinu samostatne. Myslím, že sa dá hovoriť o situácii, keď všetci zvíťazíme," uviedol včera Chertoff, ktorý včera v estónskom Tallinne a lotyšskej Rige podpísal memorandá o porozumení. Americký minister bude o celej záležitosti rokovať v nasledujúcich dňoch s predstaviteľmi Európskej komisie a slovinského predsedníctva. Rozhovory sa začnú už dnes na slovinskom zámku Brdo.

Nechceme ísť proti Bruselu
Kritici vyčítajú krajinám, ktoré podpisujú s USA memorandá, že sľubujú Američanom poskytovanie údajov o cestujúcich v leteckej doprave, ktoré sú podrobnejšie ako stanovuje dohoda o výmene dát medzi EÚ a USA. Podľa nich tak dvojstranná "cestovná dohoda" narušuje autoritu únie vo vízovej politike o ohrozuje túto dohodu. To však krajiny, ktoré už memorandum podpísali alebo plánujú tak urobiť odmietajú. "Ak posudzujeme rozsah informácií, nechceme ísť príliš nad rámec, kde by to ohrozilo základné práva osôb. Chápeme EÚ, že má záujem na súlade a na ochrane, ale každá štát má istý záujem," uviedla Štrofová. Na začiatku týždňa veľvyslanci členských krajín EÚ schválili v Bruseli, že pri rokovaniach s USA by krajiny nemali ísť nad rámec dohody medzi Washingtonom a Bruselom o výmene dát o cestujúcich v leteckej doprave. "My to rešpektujeme, pri vyjednávaní sa snažíme do nášho návrhu zapracovať, aby to odzrkadľovalo tieto požiadavky. Aj americká strana nie je v tomto veľmi striktná, je ochotná komunikovať," dodala Štrofová.

Na summite o vízach?
Podľa šéfa našej diplomacie Jána Kubiša Slovensko nepôjde len cestou bilaterálnych vyjednávaní. Na spoločný postup Európskej únie nechá najmä dohodu o osobných údajoch. "Chceme, aby tam, kde má na to kompetencie Európska komisia, rokovala aj v mene Slovenskej republiky," uviedol Kubiš.
Téma víz by sa mohla objaviť už dnes na summite členských krajín európskej 25-ky. Ten sa koná v čase, keď Európsky parlament oslavuje 50. výročie svojho vzniku. Turistické víza do Spojených štátov teraz nepotrebujú staré členské štáty s výnimkou Grécka. Z nováčikov únie platí bezvízový styk len pre Slovinsko. Na druhej strane Američania nepotrebujú víza pri cestách do žiadnej z krajín únie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
31. máj 2024 23:36