StoryEditor

Nový prezident pre Litvu

06.01.2003, 23:00

V druhom kole prezidentských volieb v Litve prekvapujúco zvíťazil bývalý premiér a vodca liberálnych demokratov Rolandas Paksas, keď po zrátaní vyše 95 percent volebných urien získal 55,15 percenta hlasov. Oznámila to v nedeľu volebná komisia. Porazil tak prezidenta Valdasa Adamkusa, ktorý krátko nato svoju porážku verejne priznal. Paksasovo víťazstvo je prekvapením, keďže väčšina predvolebných prieskumov predpovedala hladké víťazstvo Adamkusovi, pod ktorého vedením Litva nedávno získala pozvánky do NATO a Európskej únie. Podľa webovej stránky volebnej komisie získal Adamkus iba okolo 45 percent hlasov.
Štyridsaťšesťročného Paksasa pozorovatelia označujú za populistu. On sám prirovnania s radikálmi typu Francúza Jean-Marie Le Pena odmieta. Hneď po vyhlásení výsledkov ubezpečil Litovčanov, že plne podporuje vstup krajiny do EÚ. "Chcel by som vyslať signál, že zahraničná politika krajiny sa nezmení," povedal Paksas. "Moja prvá návšteva povedie do Bruselu, kde sa stretnem s lídrami EÚ a vyjasním situáciu v určitých bodoch, ktoré ma neuspokojujú," dodal. Niektorí kritici si myslia, že by mohol predstavovať riziko pre integračné ambície Litvy.
Prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa konali minulý mesiac, hladko vyhral Valdas Adamkus. Paksas mal očividne veľkú podporu medzi tými, ktorí sú nespokojní s postkomunistickou ekonomickou situáciou. O ich priazeň sa uchádzal sloganom Hlasujte za zmenu a prísľubom zvýšiť bezpečnosť. "Ľudia ma prirovnávajú k Le Penovi, iní ma volajú populistom, demagógom, šovinistom alebo radikálom," vyhlásil a poprel prirovnania. Stredoľavicovú koalíciu premiéra Algirdasa Brazauskasa kritizoval slovami: "Myslím si, že niektorí zo súčasných ministrov nie sú vhodní."
Niektorí analytici hovoria, že boj na domácej politickej scéne by mohol prekaziť plány pre referendum o vstupe do EÚ, ktoré by sa malo uskutočniť v máji. V Litve, ktorej vstup do Európskej únie a NATO je naplánovaný na rok 2004, má hlava štátu okrem reprezentatívnych povinností aj rozsiahle zahraničnopolitické kompetencie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:39