StoryEditor

Prvým "vyvoleným" sa stal John McCain

05.03.2008, 23:00

Amerika už pozná meno prvého človeka, ktorý definitívne pôjde do záverečného novembrového súboja o kreslo šéfa Bieleho domu. Je ním arizonský senátor veterán z vojny vo Vietname John McCain, ktorý bude bojovať za farby republikánov. Rozhodli o tom utorňajšie primárky v štyroch amerických štátoch Texas, Ohio, Vermont a Rhode Island.
Vo všetkých McCain jasne zvíťazil a pripísal si na svoje konto potrebný počet delegátov na nomináciu za hlavného republikánskeho kandidáta do novembrových prezidentských volieb. "Myslím si, že to bolo rozhodnuté ešte pred týmito primárkami. Teraz je to však už definitívne. Rozhodlo najmä to, že má väčšie šance skutočne zvíťaziť v novembrových prezidentských voľbách. Rozhodla takisto jeho skúsenosť, a to, že je už ,oskúšaný'," povedal pre HN expert na americkú politickú scénu Pavel Přikryl. Vôbec é však nie je rozhodnúť v demokratickom tábore, kde sa nedá povedať, kto bude McCainovým súperom.

Miestenka do Bieleho domu
Arizonský senátor potreboval získať 1 191 delegátov, po utorňajších víťazstvách túto hranicu dokonca prekročil, keď získal 1 230 delegátov. "Teraz vstupujeme do najdôležitejšej časti našej kampane. Musíme presvedčivo a s rešpektom predviesť Američanom, že moje zvolenie za prezidenta je najlepšie vzhľadom na alternatívy, ktoré ponúkajú naši priatelia z opozičnej strany," povedal McCain po oznámení predbežných výsledkov.
Jeho hlavný rival Mike Huckabee po vyhlásení výsledkov vo všetkých štyroch štátoch z boja o kandidatúru odstúpil. "Teraz je dôležité, aby sme obrátili pozornosť nie na to, čo mohlo byť alebo čo by sme chceli, aby bolo, ale na to, čo teraz musí byť, a tým je jednotná strana," vyhlásil na zhromaždení v Texase. "Huckabee bol kandidát, ktorý nebol príliš známy a nepredstavoval pre McCaina až takú konkurenciu. V čom mu mohol konkurovať, bol Huckabeeho dôraz na konzervativizmus, ktorý podľa kritikov u McCaina chýba. Ale relevantný kandidát a ťažká politická váha bol jednoznačne od začiatku McCain," uviedol Přikryl.

Devízy favorita
McCain sa pokúšal získať kreslo šéfa Bieleho domu už v roku 2000. Vtedy v tvrdých republikánskych primárkach nestačil na súčasného prezidenta Georgea W. Busha. Teraz však môže McCain rátať s jeho podporou. "V tejto chvíli ju už ani tak nepotreboval. Skôr si myslím, že Bushova podpora mu mohla u niektorých voličov uškodiť. Naopak, mohla mu pomôcť v konzervatívnej časti republikánskej základne," vysvetlil Přikryl.
Svojim priaznivcom "Mac", ako arizonského senátora zvyknú prezývať, imponuje ako muž so železnou vôľou. Páči sa im aj jeho ochota pripustiť, že existujú oblasti, v ktorých má rezervy. McCain priznáva napríklad, že by mohol lepšie rozumieť ekonomike. Mnohí konzervatívci mu však vyčítajú, že si občas až príliš dobre rozumie s demokratmi a dokáže ísť aj proti straníckym nariadeniam -- napríklad v odpore k Bushovým návrhom znížiť dane.

Obavy z Obamu?
Aj keď zatiaľ nie je jasné, kto z demokratických kandidátov sa v novembri postaví proti McCainovi, väčší rešpekt zatiaľ vzbudzuje Barack Obama. "Bol by silnejším súperom pre McCaina. Kvôli tomu, že Obama rovnako ako McCain sú zaujímaví pre stred politického spektra, teda pre nezávislých. Obama je fenomén a celkom dobre sa mu darí strhávať masy na pomyselnú loď zjednotenej Ameriky," uviedol Přikryl. Podľa posledných prieskumov polovica Američanov už dnes nemá rada Clintonovú. "Takže by mohla byť pre McCaina slabším súperom. Lenže stať sa môže čokoľvek. Môže prísť napríklad škandál, teroristický útok alebo ekonomické problémy krajiny, o ktorých sa doteraz nevedelo. To všetko môže voľby ovplyvniť," dodal analytik.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. jún 2024 00:16