StoryEditor

Za pápežom pôjdu stovky našich

07.09.2007, 00:00
Pápež Benedikt XVI. bude cez víkend tak blízko Slovákom, ako nebol za 2,5 roka od nástupu na Petrov stolec. Dnes predpoludním priletí do Viedne, kde začne svoju jedinú tohtoročnú európsku cestu. Stovky našich veriacich budú za prvým mužom katolíckej cirkvi smerovať hlavne v sobotu.

Pápež Benedikt XVI. bude cez víkend tak blízko Slovákom, ako nebol za 2,5 roka od nástupu na Petrov stolec. Dnes predpoludním priletí do Viedne, kde začne svoju jedinú tohtoročnú európsku cestu. Stovky našich veriacich budú za prvým mužom katolíckej cirkvi smerovať hlavne v sobotu. V pútnickom mestečku Mariazell neďaleko St. Pölktenu odslúži omšu pred desaťtisícami ľudí. Najviac zahraničných pútnikov má prísť práve zo Slovenska. "Máme prihlásených 900 pútnikov z farností a cirkevných škôl. Pôjde aj špeciálny autobus s telesne postihnutými a sestry Matky Terezy zoberú so sebou bezdomovcov," potvrdila pre HN Ľubica Hricová z Konferencie biskupov Slovenska. Paradoxne domácich necháva pápež ľahostajnými. Asi polovica Rakúšanov nepovažuje jeho návštevu za dôležitú.
Do Mariazellu po vlastných
Mariazell má pre Slovákov špecifický význam. Už jeho názov naznačuje, že je zasvätený Panne Márii, patrónke Slovenska. "Putovali tam už naši predkovia a po páde železnej opony sa tieto púte obnovili," pripomína Hricová. Navyše sa práve tohto roku konajú oslavy 850. výročia vzniku slávnej baziliky v Mariazelli. Aj kvôli tomu sa v sobotu mestečko zmení na nepoznanie. "Vstup na pútnické miesto bude umožnený iba zaregistrovaným ľuďom. Bude tam tiež platiť zákaz vjazdu osobnými autami," upozorňuje slovenských pútnikov naše ministerstvo zahraničných vecí. Veriaci si pár kilometrov do Mariazellu budú musieť odšliapať po svojich. "Autobusy s veriacimi budú parkovať asi štyri kilometre od mariazellskej baziliky," uviedli pre HN rakúski usporiadatelia pápežovej návštevy.
O bezpečnosť prominentného hosťa sa postará 3 500 policajtov, príslušníkov elitných jednotiek Cobra i členov vatikánskej Švajčiarskej gardy. Na strechách rozmiestnia ostreľovačov a zo vzduchu bude nepretržite monitorovať situáciu niekoľko vrtuľníkov. Väčšie starosti si však organizátori robia s počasím -- na sobotu hlásia dážď a zimu.
Na Slovensko zatiaľ nie
Obdiv a láska slovenských veriacich voči predchádzajúcemu pápežovi Jánovi Pavlovi II. sú všeobecne známe Ani poľský rodák sa netajil náklonnosťou voči nám, po roku 1989 navštívil Slovensko trikrát. Benedikt XVI. k nám však ešte nezavítal a zatiaľ sa k jeho návšteve na Slovensku ani neschyľuje. "Súčasný pápež toľko necestuje ako jeho predchodca. Návšteva Benedikta XVI. na Slovensku sa momentálne nepripravuje. Naša pozvánka pre pápeža leží vo Vatikáne ešte od čias Jána Pavla II. a toto pozvanie stále platí," povedal pre HN hovorca slovenskej diplomacie Ján Škoda.
Vari celá katolícka cirkev je zvedavá na najnovšie pápežovo posolstvo. Za necelých 30 mesiacov dokázal Benedikt XVI. pobúriť moslimov, homosexuálov i stúpencov interrupcií. Islam obvinil z toho, že je násilným náboženstvom, viackrát ostro vystúpil proti zväzkom homosexuálov a dokonca odporučil exkomunikáciu katolíckych poslancov, ktorí podporia zákony za legalizáciu interrupcií. Vyvolal aj kritiku židov, keď podporil návrat k starej liturgii v latinskom jazyku. Tá totiž obsahuje modlitbu, ktorá vyzýva na konverziu židov. Na druhej strane sa však počas návštevy Turecka pokúsil o zmier s moslimami a na stretnutí s lídrami pravoslávnej cirkvi podporil zmierenie medzi všetkými náboženstvami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 06:51