StoryEditor

Brazílske Rio ovládol karneval farieb

30.01.2008, 23:00
Juhobrazílska metropola Rio de Janeiro sa na týždeň stala hlavným mestom milovníkov veľkolepej zábavy. V noci na stredu sa tu začal ďalší ročník legendárneho karnevalu, ktorý do Ria každý rok pritiahne státisíce turistov z celého sveta.

Tohtoročný karneval už má svoj prvý škandál - spôsobila ho škola samby Viradouro, ktorá chce predviesť alegorický voz, zobrazujúci obete nacistického holokaustu. Proti tomuto "nápadu" už protestovali židovské skupiny v Brazílii. Autor kontroverznej prezentácie je však presvedčený o správnosti svojho diela. "Má to vyjadriť akýsi druh varovania, aby sa hrôzy holokaustu už nikdy neopakovali. Verím, že karneval je spôsobom, ako ukázať, čo sa deje vo svete," povedal výtvarník Paulo Barros.

Sporo odeté tanečnice
Barros chce predviesť svoj voz cez víkend, keď sa divákom na známom sambodróme predstavia jednotlivé tanečné školy. Proti sú však aj členovia konkurenčných škôl. "Je to necitlivé. Prehliadka je prenášaná aj do Európy. Ja som prišiel o prarodičov práve vinou holokaustu," hovorí Roberto Szaniecki, pôvodom Poliak, ktorí patrí k škole samby Grande Rio.
Prehliadka škôl je vyvrcholením celého karnevalu. Niektoré školy majú 6-tisíc členov a do jednej výpravy vrážajú až 1,5 milióna dolárov. "Ide vlastne o veľkolepú prehliadku na sambodróme. Jedna skladba trvá aj hodinu, počas ktorej škola prejde 800 metrov dlhým koridorom medzi dvoma tribúnami. Alegorické vozy idú po ulici, na nich a okolo tancujú sporo odeté tanečnice a ostatní členovia škôl," povedal pre HN Tibor Pekarčík z cestovnej kancelárie Victory Travel, ktorá svojim klientom ponúka účasť na karnevale.
Lístok na sambodróm pritom vôbec nie je lacnou záležitosťou. "Môže stáť až 500 realov, čo je v prepočte 10-tisíc korún. Závisí to však od miesta na tribúne," tvrdí Pekarčík. Napriek tomu majú Slováci o karneval záujem. Je dokonca akýmsi zlatým klincom programu 35-dňovej expedície po desiatich krajinách Južnej Ameriky, ktorá štartuje vo Venezuele.
Karneval je však "zlatou baňou" aj pre tisíce zlodejov, ktorí sa na prelome januára a februára zídu do Ria z celej Južnej Ameriky. Už aj v tejto oblasti však robí Rio pokroky. "V posledných rokoch viac dbajú na bezpečnosť, v uliciach je veľa policajtov. Pre Rio je to úžasný biznis, vypijú sa litre piva či tradičného nápoja capirinha, hotelové zariadenia sú plné," hovorí Pekarčík. Policajné štatistiky napriek tomu uvádzajú, že práve počas karnevalu sa počet krádeží a vrážd v Riu zniekoľkonásobí.

Komerčný ťah pre turistov
Populárna samba sa tancuje aj v našich končinách. V Prahe vznikla prvá česká škola samby Tam Tam Batucada pod vedením Miloša Vacíka. Škola samby funguje takisto v neďalekej Viedni. U nás takáto špecializovaná škola zatiaľ neexistuje, výučbe tohto tanca sa však v Bratislave venuje skupina Nikaragujčana Miguela Mendéza. "Na moje počudovanie je záujem o juhoamerickú kultúru na Slovensku veľmi veľký. Za 23 rokov, čo tu pôsobím, prešli našimi skupinami tisíce tanečníkov," povedal pre HN Mendéz. Podľa neho u nás vznikajú kluby, festivaly, kapely. Naši tanečníci sa dokonca úspešne zúčastňujú na rôznych festivaloch po celom svete, dokonca aj v Južnej Amerike.
Pokiaľ však ide o sambu, tá je vyslovene brazílska. "Samba sa v posledných rokoch stala komerčnou záležitosťou, je to ťah pre turistov. Nereprezentuje však juhoamerickú kultúru ako takú, keďže každá krajina Južnej Ameriky má vlastný folklór a tance," pripomína Mendéz.

01 - Modified: 2003-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SLSP emituje hypotekárne záložné listy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:53