StoryEditor

Kritik Putina dostal červenú kartu

27.01.2008, 23:00
Ruský vicepremiér Dmitrij Medvedev, ktorý je najhorúcejším favoritom na kreslo šéfa Kremľa po marcových prezidentských voľbách, stratil jediného opozičného konkurenta.

Ústredná volebná komisia včera oznámila, že nepustí k voľbám expremiéra a súčasného veľkého kritika Kremľa Michaila Kasianova. Dôvodom je to, že približne každý siedmy podpis z dvojmiliónovej petície na podporu nezávislého kandidáta Kasianova bol údajne falošný. Bývalý šéf ruskej vlády to odmieta a tvrdí, že vláda prezidenta Vladimira Putina sa čoraz viac uchyľuje k totalitným praktikám. "Niet pochybnosti o tom, že rozhodnutie o neregistrovaní mojej kandidatúry prijal osobne Vladimir Putin," reagoval na svoje vylúčenie z hry Kasianov. Podľa neho "násilie a diktatúra sú hlavnými myšlienkami Putinovho režimu".
Politológova vylučujú, že by vyradenie Kasianova z pelotónu kandidátov mohlo mať akýkoľvek vplyv na výsledky volieb. "Po dnešku už medzi uchádzačmi o Kremeľ nie je žiadny človek, ktorý by reprezentoval opozíciu. Väčšina Rusov s tým však nemá žiadny problém. Vzostup Medvedeva pokračuje, jazdí s Putinom po krajine a získava čoraz väčšiu podporu," povedal pre HN Ondřej Soukup, český analytik žijúci v Rusku.

Humoristi na scéne
Ako oficiálny dôvod vyradenia Kasianova uvádza volebná komisia to, že z dvoch miliónov podpisov na jeho podporu bolo asi 14 percent sfalšovaných. "Medzi sfalšovanými boli napríklad mená hrdinov humoristických románov Michaila Saltykova-Ščedrina," povedal šéf volebnej komisie Vladimir Čurov. Podľa volebného zákona pritom môže byť neplatných maximálne päť percent podpisov. Kasianov pravdepodobne príde o milióny rubľov, ktoré investoval do volebnej kampane. Hárky s dvoma miliónmi podpisov priviezol pred dvoma týždňami do budovy Ústrednej volebnej komisie v Moskve na štyroch dodávkach. Ešte stále však má možnosť odvolať sa proti rozhodnutiu volebnej komisie na Najvyššom súde.
V hre o post nástupcu silného muža Kremľa Vladimira Putina tak ostávajú len štyria muži. Okrem kandidáta prokremeľskej strany Jednotné Rusko Medvedeva sa o Kremeľ pobije líder ruských komunistov Gennadij Ziuganov, kontroverzný šéf liberálnych demokratov Vladimir Žirinovskij a predseda neparlamentnej Demokratickej strany Andrej Bogdanov. Tomu na rozdiel od Kasianova volebná komisia platnosť dvoch miliónov podpisov uznala.

Voľby alebo fraška?
Napriek tomu, že oficiálne sa o prezidentské kreslo pobijú štyria muži, kritici Kremľa označujú nadchádzajúce voľby za frašku. Najlepšie to dokazuje priestor, ktorý dávajú ruské médiá jednotlivým kandidátom. Kým Medvedev prakticky nemizne z televíznych obrazoviek, Ziuganov je takmer neprítomný a Žirinovskij sa vo vysielaní objaví len občas. Ostatní uchádzači nemajú do televízie prístup.
O tejto "stratégii" svedčí aj spôsob, akým ruské médiá informovali o vyradení Kasianova z hry. "Verejnoprávne médiá to takmer úplne ignorovali. Ak aj o rozhodnutí volebnej komisie informovali, tak len veľmi krátko. Oveľa viac ukazujú Medvedeva, ktorého obľuba u Rusov stúpa zo dňa na deň," dodal Soukup. Podľa nedávnych prieskumov ho podporuje šesť Rusov z desiatich.
Potvrdzuje sa tak, že rozhodujúce pre výber nového pána Kremľa nie sú voľby, ale to, na koho ukáže prstom súčasný prezident. Medvedeva, vicepremiéra a šéfa plynárenského gigantu Gazprom, si Putin vybral ešte koncom minulého roka. Tentoraz však Putin nemá v úmysle stiahnuť sa z politiky, ako kedysi jeho predchodca Boris Jeľcin. Jeho kroky budú po 2. marci zrejme viesť do kresla ruského premiéra, odkiaľ chce naďalej rozhodovať o osude najväčšej krajiny sveta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 11:34