StoryEditor

Blix: Americké dôkazy boli chabé

09.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Odchádzajúci šéf zbrojných inšpektorov OSN Hans Blix sa priznal, že bol otrasený kvalitou informácií o irackých zbraniach hromadného ničenia, ktoré dostal od americkej a britskej rozviedky. Ako povedal v rozhovore pre britskú rozhlasovú a televíznu stanicu BBC, tieto materiály boli také chabé, že mu neposkytli takmer žiadne použiteľné informácie.
Po rozhovore s Blixom stanica BBC priniesla správu, že tím OSN hľadajúci zbrane v Iraku uspel len v troch prípadoch, a aj tieto nálezy boli pomerne bezvýznamné. "Len v troch prípadoch sme niečo našli, no ani v jednom z nich nešlo o zbrane hromadného ničenia. A musím povedať, že to mnou trochu otriaslo," povedal Blix v rozhovore, ktorý poskytol po štvrtkovom vystúpení v BR OSN s poslednou správou o Iraku. "Pomyslel som si: Pane bože, ak toto je tá najlepšia rozviedka, akú majú, a my sme nič nenašli, tak čo potom ten zvyšok?" dodal Blix, ktorý odchádza z postu šéfa Monitorovacej, overovacej a inšpekčnej komisie OSN už tento mesiac.
Nemenovaný predstaviteľ ministerstva obrany uviedol, že keď americká vláda minulú jeseň presadzovala vojnu proti Iraku pre údajné zbrane hromadného ničenia, tajný dokument ministerstva obrany uvádzal, že USA nemajú dostatok "spoľahlivých informácií" o tom, že Bagdad zhromažďuje takúto výzbroj. Podľa vyše 80-stranovej správy však informácie tajných služieb naznačovali, že Irak chemické a iné zbrane pravdepodobne mal, i keď neexistoval dostatok hodnoverných údajov na plnú podporu tohto tvrdenia. V čase zhotovenia správy išiel minister obrany Donald Rumsfeld do Kongresu s cieľom presadzovať svoje stanovisko, že Irak zhromažďuje chemické a biologické zbrane. Od zvrhnutia režimu Saddáma Husajna v apríli zatiaľ žiadne nenašli, no prezident George W. Bush opakovane vyjadril presvedčenie, že americké sily ich objavia. Riaditeľ CIA George Tenet minulý týždeň bránil informácie svojej agentúry o irackej chemickom a biologickom zbrojnom programe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 11:15