StoryEditor

Vírus SARS nebezpečný ako antrax

22.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASRHNHN

Čína včera oznámila 109 nových prípadov nákazy vírusom ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) v Pekingu a dve ďalšie obete na životoch v hlavnom meste. Celkovo počet potvrdených prípadov ochorenia na SARS dosiahol v Pekingu 455 a počet mŕtvych stúpol na 20. Na celoštátnej úrovni Čína tak priznala 86 obetí na životoch a 1 959 potvrdených chorých.
Hongkonská vláda informovala o ďalších obetiach vírusu -- podľahlo mu šesť pacientov a nakazilo sa ním 22 ľudí. Podľa najnovších údajov sa celkový počet obetí v Hongkongu vyšplhal na 94 a nakazených tam je 1 402 osôb, oznámila hongkonská vláda. V súvislosti so SARS v sobotu odvolali námestníka ministra zdravotníctva Čang Wen-kchanga a predstaviteľa úradu pekinského starostu Meng Süe-nunga. K ich zosadeniu z úradu došlo po tom, čo zdravotníci odhalili desaťnásobne vyšší počet prípadov nákazy SARS v Pekingu, ako boli pôvodné údaje.
Vo vedeckej obci sa medzitým vyskytli obavy, že vírus SARS by mohol byť použitý na výrobu biologickej zbrane -- podobne ako antrax. Yuen Kwok-yung, mikrobiológ na University of Hong Kong, informoval, že vírus SARS patriaci ku koronavírusom, nezasahuje len respiračný systém človeka, ale aj chrbticu, slezinu a nervový systém. Aj keď vedci len začínajú poznávať vírus, podľa Yuena už je známe, že vírus má tendenciu rýchlo mutovať a meniť sa, a tým sa stáva ešte nebezpečnejším.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:32